ΕΥΔΑΠ: Επίσημες Αυξήσεις στους Λογαριασμούς Νερού λόγω Λειψυδρίας!

Αυξήσεις στην ΕΥΔΑΠ: Και επίσημα ανατιμήσεις στους λογαριασμούς νερού για τη λειψυδρία

Αυξήσεις στους Λογαριασμούς Νερού από την ΕΥΔΑΠ

Η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε προτάσεις για αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού, όπως αποκαλύπτεται από την υποβολή της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Στην πρόταση αυτή γίνεται λόγος για αναθεώρηση των τιμολογίων ύδρευσης και αποχέτευσης κατά την περίοδο 2025–2029.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν τα πάγια τέλη για τα νοικοκυριά και θα επιφέρουν σημαντικές αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια.

Ειδικότερα, η πρόταση περιλαμβάνει τον διπλασιασμό του μηνιαίου παγίου ύδρευσης από 1 ευρώ σε 2 ευρώ. Επιπλέον, εισάγεται ένα νέο πάγιο αποχέτευσης ύψους 1 ευρώ ανά μήνα. Έτσι,το συνολικό κόστος για τα νοικοκυριά θα ανέλθει σε 3 ευρώ μηνιαίως αντί του προηγούμενου ενός ευρώ. Η δημόσια διαβούλευση έχει ήδη ξεκινήσει στο πλαίσιο της πρώτης Ρυθμιστικής Περιόδου εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου σχετικά με τα τιμολόγια νερού.

Επιπτώσεις στα Οικιακά Τιμολόγια

Για τους οικιακούς καταναλωτές προβλέπεται αύξηση του παγίου ύδρευσης σε 2 ευρώ το μήνα, κάτι που σημαίνει ετήσια επιβάρυνση κατά 12 ευρώ. Παράλληλα, η εισαγωγή ενιαίου παγίου αποχέτευσης των 1 ευρώ τον μήνα προσθέτει ακόμα μία ετήσια επιβάρυνση των 12 ευρώ. Συνολικά οι νέες χρεώσεις οδηγούν σε πρόσθετο κόστος ύψους 24 ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, η ΕΥΔΑΠ δεν προγραμματίζει αυξήσεις στις υφιστάμενες κλίμακες κατανάλωσης νερού για χαμηλές οικίες ώστε να διατηρηθεί μια ισορροπημένη κατάσταση χωρίς μεγάλες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά.

Aπαλλαγές για Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες

Iδιαίτερη μέριμνα υπάρχει για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου που ανήκουν στο Έκτακτο Ειδικό Τιμολόγιο καθώς και πολύτεκνους ή υπερήλικες άνω των 75 ετών με ετήσιο εισόδημα έως και 8.000 ευρώ προτείνεται πλήρης απαλλαγή από το πάγιο ύδρευσης και αποχέτευσης.

Aυξήσεις στα Βιομηχανικά Τιμολόγια

Aπό την άλλη πλευρά, σημαντικές αυξήσεις αναμένονται στα βιομηχανικά και επαγγελματικά τιμολόγια νερού που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση κόστους πολλών κλάδων παραγωγής προϊόντων:

  • Για καταναλώσεις έως και 1.000 κυβικά μέτρα προτείνεται αύξηση κατά ποσοστό περίπου 32,5%, με τη νέα τιμή ανά κυβικό να φτάνει το ποσό των €1,10.
  • Για μεγαλύτερες καταναλώσεις η χρέωση ανεβαίνει από €0,98 σε €1,30 ανά κυβικό μέτρο.
  • Aνάλογες αυξήσεις μέχρι και ποσοστό περίπου 32% προβλέπονται επίσης για δημόσιες υπηρεσίες καθώς δήμων με τη νέα χρέωση να είναι επίσης €1,30 ανά κυβικό μέτρο.

Kαθώς οι αλλαγές αυτές τίθενται υπό εξέταση στην αγορά υπηρεσιών νερού της χώρας μας μέχρι το έτος τουλάχιστον το οποίο εκτιμάται ότι θα παραμένει αμετάβλητο έως το τέλος της πρώτης Ρυθμιστικής Περιόδου δηλαδή μέχρι το έτος 2029.

Scroll to Top