Εξαρθρώθηκε Εγκληματική Οργάνωση στο Ζεφύρι
Μετά από μια εκτενή επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, αποκαλύφθηκε εγκληματική οργάνωση που δρούσε στο Ζεφύρι, εξαπατώντας πολίτες με την ψευδή ιδιότητα υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ ή λογιστών. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1η Ιουλίου και περιλάμβανε αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, σε συνεργασία με ομάδα της Ο.Π.Κ.Ε., εντοπίζοντας το «τηλεφωνικό κέντρο» της οργάνωσης.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων συνελήφθησαν επτά άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο ηγετικών στελεχών και των «τηλεφωνητών».Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), το παράνομο κέρδος που προήλθε από τις δραστηριότητες αυτής της ομάδας υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ.
Για τους συλληφθέντες έχει σχηματιστεί δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και απάτες κατ’ επάγγελμα και κατά συναυτουργία, με συνολικό περιουσιακό όφελος άνω των 120.000 ευρώ. Από τις έρευνες προέκυψε ότι η δράση τους είχε ξεκινήσει τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2026 και είχε ως κύριο στόχο τη συστηματική εξαπάτηση πολιτών για οικονομικό όφελος.
Τα μέλη της οργάνωσης πραγματοποιούσαν καθημερινές τηλεφωνικές κλήσεις σε πιθανά θύματα χρησιμοποιώντας στοιχεία που αντλούσαν από τηλεφωνικούς καταλόγους. Παρουσιάζονταν ψευδώς ως υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ ή λογιστές και επικαλούνταν διάφορες δικαιολογίες όπως φορολογικές δηλώσεις ή δήθεν διαρροές ηλεκτρικής ενέργειας για να πείσουν τα θύματα να συγκεντρώνουν χρήματα ή πολύτιμα αντικείμενα.
Στην συνέχεια ζητούσαν από τα θύματα να αφήνουν αυτά τα αντικείμενα σε προκαθορισμένα σημεία είτε εντός είτε εκτός των σπιτιών τους υπό το πρόσχημα ότι θα έπρεπε να ελέγχονται ή να εκτιμώνται.
Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., οι δύο αρχηγοί είχαν τον πλήρη συντονισμό της εγκληματικής ομάδας ενώ οι «τηλεφωνητές» ήταν υπεύθυνοι για την αναζήτηση θυμάτων καθώς επίσης και για τη διενέργεια των απατηλών κλήσεων μέσω ενεργοποιημένων τηλεφωνικών συνδέσεων.
Η δομή λειτουργίας αυτής της ομάδας παρέπεμπε σε «οικογενειακή επιχείρηση», καθώς όλα τα μέλη είχαν συγγενικούς δεσμούς μεταξύ τους προερχόμενοι μάλιστα από την ίδια κοινωνική ομάδα. Για να αποφευχθεί η σύλληψή τους άλλαζαν συχνά τις εγκαταστάσεις του τηλεφωνικού κέντρου καθώς επίσης και τις χρησιμοποιούμενες γραμμές επικοινωνίας ενώ είχαν εγκαταστήσει κυκλώματα παρακολούθησης στους χώρους όπου λειτουργούσαν.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 13 κινητά τηλέφωνα, τρία πακέτα καρτοκινητής τηλεφωνίας, σημειώσεις με στοιχεία πολιτών καθώς επίσης χρυσά κοσμήματα κι ένα αυτοκίνητο.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή ενώ οι έρευνες συνεχίζονται ώστε να διακριβωθεί πλήρως το εύρος δράσης αυτής της εγκληματικής οργάνωσης.
