Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Προσωρινή Τεχνική Λύση που Εξυπηρέτησε Όλες τις Κυβερνήσεις

Τζαβέλλας/ ΟΠΕΚΕΠΕ: Καμία πίεση για διευκολύνσεις και αποδεσμεύσεις ΑΦΜ από υπουργό

Καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

«Υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις παραβατικότητας, αλλά δεν είχαν την έκταση που παρατηρήθηκε αργότερα», δήλωσε ο Γρηγόρης Αποστολάκος, πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 13 Ιανουαρίου 2013 έως τις 21 Απριλίου 2015, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή που εξετάζει την υπόθεση του οργανισμού.

Ο κ. Αποστολάκος τόνισε ότι «η τεχνική λύση ήταν απαραίτητη και αν και προσωρινή, εξυπηρέτησε όλες τις κυβερνήσεις». Περιέγραψε σοβαρές περιπτώσεις παρανομίας που διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα και πρόσθεσε ότι «δεν θα αναλάμβανα ποτέ τον ΟΠΕΚΕΠE ούτε αν μου προσέφεραν ένα εκατομμύριο».

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι «οι διαχρονικές κυβερνήσεις υπονόμευσαν τον ΟΠΕΚΈΠE», ενώ χαρακτήρισε «άριστες» τις σχέσεις του με τους τότε υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαφτάρη και Μάξιμο Χαρακόπουλο κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους. Υπογράμμισε πως ο οργανισμός βρισκόταν υπό πλήρη εποπτεία από το υπουργείο.

Μίλησε για το «εξαιρετικό προσωπικό» του οργανισμού αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν με τα βοσκοτόπια: «Το ζήτημα αυτό μας είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση».

«Παραβατικότητα υπήρχε τότε αλλά περιοριζόταν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις», απάντησε σε ερώτηση του εισηγητή της ΝΔ Μακάριου Λαζαρίδη, δίνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά παραδείγματα. Αναφέρθηκε σε έναν άνδρα που δήλωσε ολόκληρο αρχαιολογικό λόφο στην Κάστα προκειμένου να λάβει επιδότηση και πιάστηκε από τον Οργανισμό. Άλλες παρόμοιες περιπτώσεις αφορούσαν δηλώσεις ψευδών στοιχείων όπως η καταχώρηση δύο γαϊδουριών ως μονάδα ιπποειδών στη Λάρισα ή η δήλωση εκτάσεων όπως το αεροδρόμιο στον ‘Αραξο.

Σχολιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση είπε: «Δεν γνωρίζω τα πραγματικά γεγονότα σήμερα»,προσθέτοντας ότι μπορεί να μιλήσει μόνο για την περίοδο της θητείας του όπου οι περιστασιακές παραβάσεις ήταν περιορισμένες.

Σε άλλες ερωτήσεις ανέφερε πως οι κυβερνήσεις δεν στήριξαν ποτέ επαρκώς τον οργανισμό: «Ο αριθμός των υπαλλήλων μειώθηκε δραματικά από 1500 σε μόλις 500». Σημείωσε επίσης πως όταν αποχώρησαν το τέλος του 2014 δημιουργήθηκαν τα ΚΥΔ (Κέντρα Υποστήριξης Δικαιούχων) χωρίς καμία υποστήριξη από προηγούμενες διοικήσεις.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με τα προβλήματα στον οργανισμό, ανέφερε ως κύριο ζήτημα την έλλειψη προσωπικού: «Όλες οι κυβερνήσεις απέτυχαν να δώσουν τη δέουσα προσοχή ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να λειτουργήσει σωστά».

Aπαντώντας σχετικά με τη τεχνική λύση είπε πως αυτή δεν δημιούργησε προβλήματα αλλά αντίθετα βοήθησε πολλούς ανθρώπους: “Η εφαρμογή αυτής της λύσης ήταν αποτέλεσμα πίεσης λόγω των εντεινόμενων ελέγχων από την Ε.E.”

Kλείνοντας ανέφερε ότι η εξάρτηση του Οργανισμού από τεχνικούς συμβούλους ήταν σημαντική καθώς χωρίς αυτούς δεν μπορούσαν καν να εκπληρώσουν το 10% των υποχρεώσεων τους σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

Scroll to Top