«Φρίντριχ Μερτς: Ελπίδες για Συμφωνία Στήριξης της Ουκρανικής Αντιαεροπορικής Άμυνας»

Φρίντριχ Μερτς: “Κρατική επιταγή” η προστασία του Ισραήλ

Προτάσεις για την Ενίσχυση της Αντιαεροπορικής Άμυνας της Ουκρανίας

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς προγραμματίζει να υποβάλει προτάσεις για τη στήριξη της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ουκρανία, η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη στη Ρώμη, στο πλαίσιο της «Συμμαχίας των Προθύμων».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Bundestag, ο κ. Μερτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν θα αποτύχει εξαιτίας οικονομικών ή ανθρώπινων πόρων. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών.

Ο καγκελάριος χαρακτήρισε ως «καλή ένδειξη» τη συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τόνισε ότι σκοπεύει να συζητήσει με τους Αμερικανούς αξιωματούχους περαιτέρω τρόπους ενίσχυσης των αεράμυνων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Επιπλέον, κατηγόρησε τη Ρωσία για καθημερινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και υπερασπίστηκε την ενίσχυση του Κιέβου ως κρίσιμο ζήτημα διεθνούς ασφάλειας.

Αναφορές σε Διεθνείς Συγκρούσεις

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη νομιμότητα πρόσφατης επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή είναι “απολύτως δικαιολογημένη”. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πόσο κοντά ήταν το Ιράν σε πυρηνική επίθεση», προσθέτοντας πως «το Ισραήλ έχει δεχθεί επιθέσεις εδώ και χρόνια», με κορύφωση τις επιθέσεις που δέχθηκε από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Kλιματικοί Στόχοι: Η Θέση του Φρίντριχ Μερτς

Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης,προκάλεσε αίσθηση η απάντηση του Φρίντριχ Μερτς όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να εκπληρώσει τους κλιματικούς στόχους.

“Το ζητούμενο είναι αν οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευθούν νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.Αν αυτό είναι εφικτό, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια”, δήλωσε ο κ. Μερτς. Υπογράμμισε επίσης ότι η Γερμανία αντιπροσωπεύει περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά ευθύνεται μόνο για το 2% των εκπομπών CO2.

“Ακόμη κι αν γινόμαστε όλοι κλιματικά ουδέτεροι αύριο στη Γερμανία, αυτό δεν θα μειώσει ούτε μία φυσική καταστροφή στον κόσμο”, είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως “μερικές φορές μπορεί να γίνουν περισσότερες αλλαγές αλλού στον κόσμο με χαμηλότερους κόστους”. Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν αντιδράσεις κυρίως από τα έδρανα των Πρασίνων.

Scroll to Top