Γάζα: Ιστορική συνεδρίαση της 15μελούς επιτροπής διοίκησης με τη συμμετοχή του γαμπρού του Τραμπ

Γάζα: Πρώτη συνεδρίαση της 15μελούς τεχνοκρατικής επιτροπής που θα  διοικήσει τη περιοχή – Παρών και ο γαμπρός του Τραμπ

Η νέα τεχνοκρατική επιτροπή για τη Λωρίδα της Γάζας ξεκινά το έργο της

Μια πρόσφατα συσταθείσα παλαιστινιακή τεχνοκρατική επιτροπή ανέλαβε την προσωρινή διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας, με την έναρξη των εργασιών στο Κάιρο. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του πρώην προεδρεύοντος Ντόναλντ Τραμπ, όπως δήλωσε μέλος της επιτροπής στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Νικολάι Μλαντένοφ από τη Βουλγαρία, που αναμένεται να έχει καθοριστικό ρόλο στη δεύτερη φάση του σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα, ήταν επίσης παρών.

Η επιτροπή προγραμματίζει να συνεδριάσει ξανά το Σάββατο.«Ελπίζουμε να επισκεφτούμε τη Γάζα την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα· εκεί είναι η δουλειά μας και εκεί πρέπει να βρισκόμαστε», δήλωσε το μέλος που μίλησε στο AFP. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η έδρα της επιτροπής θα βρίσκεται στο Κάιρο και τα μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τακτικά τη Γάζα.

Στρατηγική ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας

Η κύρια προτεραιότητα αυτής της ομάδας θα είναι η αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών κοινής ωφέλειας. «Δεν σκοπεύουμε να εμπλακούμε σε πολιτικά ζητήματα», τόνισε ένα από τα μέλη.

Η επίσημη σύσταση αυτής της επιτροπής έγινε την Τετάρτη κατά την ανακοίνωση εκκίνησης μιας νέας φάσης του αμερικανικού σχεδίου για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη περιοχή. Αποτελείται από 15 Παλαιστίνιους ειδικούς και θα διαχειρίζεται προσωρινά τον θύλακα υπό την εποπτεία ενός Συμβουλίου Ειρήνης που θα έχει ως πρόεδρο τον ίδιο τον Τραμπ.

Ο Άλι Σάαθ, μηχανικός και πρώην υφυπουργός στην Παλαιστινιακή Αρχή, ανέφερε ότι οι προσπάθειες ανοικοδόμησης θα βασιστούν κυρίως σε ένα σχέδιο που προέρχεται από αιγυπτιακές και αραβικές πηγές. Αυτό το σχέδιο εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2025 με στήριξη ευρωπαϊκών κρατών ως απάντηση στην τότε πρόταση του Τραμπ για έλεγχο του θύλακα και μεταφορά των κατοίκων αλλού.

“Το ζήτημα στέγασης είναι κρίσιμο καθώς περίπου το 85% των κατοικιών έχουν καταστραφεί”, σημείωσε ο Σάαθ προσθέτοντας ότι οι Παλαιστίνιοι χρειάζεται να αποκαταστήσουν την αξιοπρέπειά τους “ενώ ζουν σε σκηνές”. Για αυτόν τον λόγο σχεδιάζεται η εισαγωγή 200.000 προκατασκευασμένων μονάδων που θα διανεμηθούν σε οργανωμένους καταυλισμούς ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στους τομείς εκπαίδευσης, υγείας και ασφάλειας σύμφωνα με δηλώσεις άλλου μέλους της επιτροπής, του Ομάρ Σαμάλι.

Scroll to Top