«Γεραπετρίτης στο Κάιρο: Στρατηγικές κινήσεις για την προστασία της Μονής Σινά – Αποκαλύψεις από τον δικηγόρο Χρήστο Κομπιλίρη»

Στο Κάιρο την Τετάρτη ο Γεραπετρίτης για τη διασφάλιση της ιδιοκτησίας της Μονής Σινά: Στόχος η διακρατική συμφωνία – Τι δηλώνει στο parapolitika.gr ο δικηγόρος του μοναστηριού Χρήστος Κομπιλίρης

Σημαντική Αποστολή της Κυβέρνησης στο Κάιρο

Η αποστολή της κυβερνητικής αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στο Κάιρο την Τετάρτη για τη Μονή Σινά αποκτά πλέον μεγαλύτερη σημασία, καθώς επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Σκοπός του ταξιδιού είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλ Σίσι, με στόχο τη διασφάλιση των κτισμάτων στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της Μονής Σινά. Η αποστολή θα περιλαμβάνει επίσης στελέχη από τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και εκπροσώπους της Μονής, οι οποίοι θα έχουν συνάντηση με τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Badr Abdelatty.

Οι Επιδιώξεις του Γεραπετρίτη στο Κάιρο

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να θέσει το ζήτημα ζητώντας την ανατροπή μιας δικαστικής απόφασης. Σύμφωνα με πληροφορίες από νομικές πηγές, αυτό μπορεί να γίνει μέσω αίτησης της μοναστικής κοινότητας και ενδέχεται να αναιρεθεί σε τρίτο βαθμό εκδίκασης. Η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά λόγω των ισχυρών αντιδράσεων από τη μουσουλμανική κοινότητα αλλά και τους Κοπτες, οι οποίοι αμφισβητούν την κυριότητα των κτισμάτων γύρω από το μοναστήρι και έχουν προχωρήσει σε νομικές ενέργειες.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα al-Arab, ο Ιχάμπ Ραμζί μέλος του Καϊρινου Κοινοβουλίου αποκάλυψε ότι το «μοναστήρι υπήρξε στόχος περίπου 70 αγωγών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο», οι οποίες ζητούσαν την κατεδάφισή του. Η Αθήνα έχει οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με το Κάιρο σε γεωπολιτικά αλλά και οικονομικά θέματα κι έτσι καλείται τώρα να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην ανατροπή αυτής της δικαστικής απόφασης και στη διατήρηση των υφιστάμενων κεκτημένων στις σχέσεις των δύο χωρών.

Τα Δυνατά Χαρτιά για την Ελλάδα σχετικά με τη Μονή Σινά

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την ελληνική πλευρά είναι η επίσημη αίτηση καταχώρησης της Μονής στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO. Όπως δήλωσε ο δικηγόρος Χρήστος Κομπιλίρης στo parapolitika.gr, αυτή η καταχώρηση έχει αναγνωριστεί ως νόμιμη ιδιοκτησία από το αιγυπτιακό κράτος χωρίς καμία αμφισβήτηση μέχρι σήμερα. Όλα τα ιστορικά έγγραφα καθώς και η διαθήκη του Προφήτη Μωάμεθ επιβεβαιώνουν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα στη μονή που είχαν αναγνωριστεί μέχρι το 1904 ακόμη κι απ’ όλους τους χαλίφηδες.

Pάντως, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβερνητική αντιπροσωπεία σκοπεύει να επιδιώξει μια διμερής συμφωνία που θα λύσει οριστικά τις αμφισβητήσεις σχετικά με την ιδιοκτησία αυτήν ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία της μοναστικής κοινότητας ακόμα κι μετά τον Αλ Σίσι – κάτι που αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για πολλούς.

Scroll to Top