Είναι ένα φαινόμενο που όλοι έχουμε παρατηρήσει: κάνετε μια βουτιά ή απολαμβάνετε ένα αναζωογονητικό μπάνιο και σύντομα τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας αρχίζουν να ζαρώνουν.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό;
Μια κοινή παρανόηση είναι ότι το ζάρωμα των δακτύλων προκαλείται από την απορρόφηση νερού, με αποτέλεσμα το δέρμα να διογκώνεται.
Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν πλέον αποδείξει ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς η αιτία βρίσκεται στα αιμοφόρα αγγεία μας.
Ο Guy German, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα βιοϊατρικής μηχανικής του Πανεπιστημίου Binghamton στη Νέα Υόρκη, συγκέντρωσε τρεις εθελοντές για να μουσκέψουν τα δάχτυλά τους για 30 λεπτά.
Σύμφωνα με την Daily Mail, η ομάδα του κατέγραψε τα μοτίβα «κορυφών» και «κοιλάδων» που σχηματίστηκαν στο υγρό δέρμα.
Ανακάλυψαν ότι αυτά τα μοτίβα επαναλαμβάνονταν σε μεγάλο βαθμό όταν τα δάχτυλα ξαναμουσκεύτηκαν 24 ώρες αργότερα.
«Συχνά οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ρυτίδες δημιουργούνται επειδή το δέρμα απορροφά νερό και έτσι διογκώνεται», δήλωσε ο ίδιος στο The Conversation.
«Για αρκετό χρόνο πίστευα κι εγώ αυτή τη θεωρία», πρόσθεσε.Φαίνεται όμως πως πρόκειται για τη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού μας συστήματος.
Αυτό το σύστημα ελέγχει τις ακούσιες κινήσεις του σώματος όπως η αναπνοή, το ανοιγοκλείσιμο των ματιών και τον καρδιακό παλμό, καθώς επίσης τη σύσπαση και χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.
Η θερμοκρασία περιβάλλοντος, η φαρμακευτική αγωγή και οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάζουν τη συμπεριφορά αυτών των αγγείων.
«Η συστολή αυτών των αιμοφόρων αγγείων είναι αυτή που προκαλεί τελικά το ζάρωμα του δέρματος μετά από παρατεταμένη επαφή με το νερό», εξηγεί ο Dr german.«Όταν τα χέρια και τα πόδια εκτίθενται σε νερό για περισσότερα από λίγα λεπτά, οι ιδρωτοποιοί αδένες ανοίγουν επιτρέποντας στο νερό να εισέλθει στους ιστούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της συγκέντρωσης άλατος μέσα στο δέρμα. Οι νευρικές ίνες στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο σχετικά με την πτώση της συγκέντρωσης άλατος κι έτσι το αυτόνομο νευρικό σύστημα αντιδρά συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτή η στένωση οδηγεί σε μειωμένο όγκο του δέρματος που ζαρώνει σχηματίζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά μοτίβα.Είναι σαν ένα σταφύλι που μετατρέπεται σε σταφίδα – έχει χάσει περισσότερο όγκο απ’ όσο επιφάνεια», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος ανέφερε ότι συνήθως παρουσιάζεται παρόμοιο μοτίβο στα ζαρωμένα δάχτυλα διότι τα αιμοφόρα αγγεία «δεν αλλάζουν σημαντικά θέση».Τα πειράματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of the Mechanical Behavior of Biomedical Materials και επιβεβαίωσαν μια άλλη θεωρία: οι ζάρες δεν εμφανίζονται σε άτομα με νευρολογική βλάβη στα χέρια τους.
Επιπλέον,ο Dr German αποκάλυψε ένα άλλο πλεονέκτημα των ζαρωμένων άκρων: καλύτερη πρόσφυση.
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το ζαρώμενο δέρμα προσφέρει καλύτερη πρόσφυση μέσα στο νερό συγκριτικά με λείο δέρμα.
Αυτό μπορεί να διευκολύνει την κίνηση σε υποβρύχιες επιφάνειες μειώνοντας τον κίνδυνο ολίσθησης.