Η Ανάλυση του Γιώργου Παπανδρέου για την Κρίση στην Ελλάδα
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απάντησε στις δηλώσεις της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σχετικά με την ελληνική κρίση του 2009, αναφέροντας ότι «Η ‘Ανγκελα Μέρκελ είπε 3 και μισή αλήθειες, οι οποίες οδηγούν σε τρία συμπεράσματα».
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη και δεν κατάφερε να κατανοήσει τη φύση της κρίσης. «Η ελληνική κρίση δεν προήλθε μόνο από υπερβολικές δαπάνες ή δανεισμό. Στην πραγματικότητα, ήταν μια κρίση διακυβέρνησης – με αδύναμους θεσμούς και έλλειψη διαφάνειας (ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παραποίηση των στατιστικών στοιχείων) καθώς και σοβαρές ελλείψεις στη δημοκρατία. Οι δημόσιοι πόροι χρησιμοποιούνταν όχι για βιώσιμη ανάπτυξη αλλά σπαταλιόνταν μέσω πελατειακών δικτύων», επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός.
Προσθέτει ότι «Δυστυχώς αυτές οι πρακτικές συνεχίζουν να υπάρχουν σήμερα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που εφαρμόζει παρόμοιες πελατειακές λογικές είτε πρόκειται για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης είτε για τις αγροτικές επιδοτήσεις ή τις απευθείας αναθέσεις – υπονομεύοντας έτσι την αξιοπιστία και το μέλλον της χώρας».
Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει επίσης ότι η κ. Μέρκελ παραδέχεται πως αρχικά υποτίμησε τη σοβαρότητα της κρίσης (πρώτη αλήθεια). Υπήρξε αντίσταση σε μεταρρυθμίσεις από το εγχώριο πολιτικό σύστημα εκείνη την εποχή.Η κυρίαρχη άποψη τότε ήταν πως η δημοσιονομική εξυγίανση θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη συστημική διάσταση του προβλήματος: «Το ζήτημα δεν περιοριζόταν μόνο στην Ελλάδα αλλά σχετιζόταν με τα θεμέλια της Ευρωζώνης», προσθέτει.
Ως δεύτερη σημαντική παρατήρηση ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι η Ελλάδα έγινε ο εύκολος αποδιοπομπαίος τράγος ενώ οι αιτίες πίσω από την κρίση ήταν πιο βαθιές: «Αυτό ζητούσαμε ως Ελληνική Κυβέρνηση: περισσότερο χρόνο και πολιτική στήριξη απέναντι στις αγορές ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης». Τονίζει επίσης πως χρειάζονταν υποστήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους ώστε να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα αυτοπεποίθησης.
«Δυστυχώς», λέει ο πρώην πρωθυπουργός, «η κ. Μέρκελ δεν αντιλήφθηκε τότε τη σημασία αυτής μας της απαίτησης». Ομολογεί επίσης πως οι ευρωπαϊκές αρχές είχαν εγκλωβιστεί στη γνωστή τότε “ρήτρα μη διάσωσης”, ενώ υπήρχαν αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών να αντιμετωπίσουν αυτή τη μοναδικής φύσεως συστημική κρίση (τρίτη αλήθεια).
Το τρίτο δίδαγμα που προκύπτει από αυτήν την κατάσταση είναι ότι οι σύγχρονες προκλήσεις απαιτούν μια συλλογική ευρωπαϊκή αντίδραση: «Εάν η Ευρώπη δεν δράσει ενωμένα κινδυνεύει να διαλυθεί καθώς οι πολίτες στρέφονται προς εθνικιστικές λύσεις». Χρειάζεται πιο αποφασιστική δράση σε όλους τους τομείς όπως η άμυνα αλλά και στην προστασία των κοινών αξιών μας.
Kλείνοντας τονίζει πως πρέπει όλοι μαζί να αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία μας για επενδύσεις στο κοινό μέλλον μας: “Το 2010 όταν πρότεινα τα ευρωομόλογα θεωρούνταν ταμπού αλλά σήμερα είναι ανάγκη”. Η πραγματική δύναμη βρίσκεται στην αλληλεγγύη – αυτό αποτελεί το ύψιστο δίδαγμα που έχουμε ακόμα μπροστά μας”, καταλήγει ο Γιώργος Παπανδρέου.