Γιορτή σήμερα, Τρίτη 3 Μαρτίου – Ποιοι γιορτάζουν σύμφωνα με το εορτολόγιο του Μαρτίου
Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Κλεονίκου και του Αγίου Θεοδώρητου.
Έτσι, την Τρίτη 3 Μαρτίου γιορτάζουν τα εξής ονόματα:
- Kλεόνικος
- Kλεονίκη
- Nίκη
- Kλεονίκω Θεοδώρητος
Γιορτή 3/3 – Άγιος Κλεόνικος
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά επίσης τους Αγίους Μάρτυρες Ευτρόπιο, Κλεόνικο και Βασιλίσκο, οι οποίοι υπέστησαν μαρτύριο στην Αμάσεια του Πόντου κατά την εποχή της βασιλείας του αυτοκράτορα Μαξιμιανού.
Οι τρεις αυτοί μάρτυρες προέρχονταν από την Αμάσεια και υπηρετούσαν ως στρατιώτες στον ρωμαϊκό στρατό. Μετά από καταγγελία στον Ασκληπιόδοτο συνελήφθησαν και υπήρξαν θύματα φριχτών βασανιστηρίων. Σύμφωνα με εκκλησιαστικές παραδόσεις που αναφέρονται στο saint.gr, ο Κύριος μαζί με τον Άγιο Θεόδωρο εμφανίστηκαν σε αυτούς στη φυλακή και θεράπευσαν τις πληγές τους. Οι Άγιοι συνέχισαν να προσεύχονται μέσα στη φυλακή, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για τους άλλους κρατούμενους. Η αταλάντευτη στάση τους καθώς και το κήρυγμα τους οδήγησαν πολλούς φυλακισμένους στην πίστη του Χριστιανισμού, γεγονός που εξόργισε τον ηγεμόνα.
Ο Ασκληπιόδοτος προσπάθησε αρχικά να δελέασει τον Άγιο Κλεόνικο προσφέροντας πλούτη και αξιώματα αν απέρριπτε τον Χριστό. Ωστόσο, ο Άγιος αρνήθηκε τις προτάσεις αυτές χλευάζοντας την ειδωλολατρία. Κατά τη διάρκεια μιας επίσημης θυσίας προσευχήθηκε κι έτσι το άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος κατέρρευσε αμέσως. Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα νέα σειρά βασανιστηρίων για εκείνους καθώς ο Κύριος εμφανίστηκε ξανά μπροστά στο πλήθος.
Οι μάρτυρες θεραπεύθηκαν θαυματουργικά για άλλη μια φορά προκαλώντας τη βάπτιση πολλών παρευρισκομένων που διατάχθηκαν από τον Ασκληπιόδοτο να αποκεφαλιστούν άμεσα.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κάμψει την αντίσταση των τριών ανδρών, ο ηγεμόνας διέταξε στους δήμιους να τους περιχύσουν με βραστή πίσσα. Όμως η Θεία Χάρη προστάτευσε τους Αγίους κι έτσι δεν υπέστησαν καμία ζημιά ενώ οι ίδιοι οι δήμιοι κατακάηκαν από το υλικό αυτό. Παρά τα όσα συνέβησαν αυτά δεν άλλαξαν τη γνώμη του Ασκληπιόδου που αποφάσισε τελικά τη θανατική καταδίκη των Ευτροπίου και Κλεονίκου μέσω σταυρώσεων ενώ ο Βασιλίσκoς παρέμεινε έγκλειστος στη φυλακή μέχρι τον θάνατό του μετά από αρκετές χρόνια.
Ο Ευτρόπιος και ο Κλεόνικος παρέδωσαν τις ψυχές τους στον Σταυρό στις 3 Μαρτίου του 308 μ.X., λαμβάνοντας το στέφανο της μαρτυρίας. Η μνήμη του Αγίου Βασιλίσκου τιμάται επίσης στις 22 Μαΐου.
Aξίζει να σημειωθεί ότι η θυσία αυτών των αγίων παραμένει μέχρι σήμερα πηγή έμπνευσης καθώς αποδεικνύει πως η πίστη και το θάρρος είναι ισχυρότερα από οποιαδήποτε επίγειο μαρτύριο.
Eπίσης:
- Aνατολή Ηλίου: 06:53
- Dύση Ηλίου: 18:20
- Dιάρκεια ημέρας: 11 ώρες 26 λεπτά
Sελήνη:, ηλικίας14,7 ημερών
