Σήμερα, Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την μνήμη της Αγίας Ερμιόνης, κόρης του Αποστόλου Φιλίππου, καθώς και του Προφήτη Μωϋσέως Θεόπτου και του Αγίου Ωκεανού μάρτυρος.
Επιπλέον, την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου γιορτάζουν οι παρακάτω:
- Ερμιόνη, Ερμίνα
- Μωυσής, Μωσής, Μωυσία
- Ροζαλία, Ρόζυ
- Ωκεανός, Ωκεάνιος
Γιορτή 4/9 – Αγία Ερμιόνη κόρη του αποστόλου Φιλίππου
Η Αγία Ερμιόνη ήταν μία από τις τέσσερις θυγατέρες του Αποστόλου Φιλίππου και διέθετε το προφητικό χάρισμα (Πράξεις κα’ 8), αφιερώνοντας τη ζωή της στο αποστολικό έργο.
Όταν ταξίδεψε μαζί με την αδελφή της Ευτυχίδα στην Έφεσο για να συναντήσει τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, βρήκαν αντί αυτού τον μαθητή του Πετρώνιο. Από αυτόν διδάχθηκε και ενισχύθηκε στο ευαγγελικό έργο. Λέγεται ότι κάποια στιγμή ο Τραϊανός πέρασε από την Έφεσο καθ’ οδόν προς τους Πέρσες και άκουσε για το προφητικό χάρισμα της Ερμιόνης. Την κάλεσε λοιπόν να προφητεύσει για εκείνον. Η Ερμιόνη προείπε ότι θα νικήσει τους Πέρσες αλλά η εξουσία των Ρωμαίων θα περάσει στον γαμπρό του Αδριανό — κάτι που τελικά συνέβη. Όταν η προφητεία επαληθεύτηκε, ο Τραϊανός διέταξε σφοδρούς βασανισμούς κατά της Ερμιόνης.Στο τέλος την παρέδωσε στους δήμιους για εκτέλεση αλλά αυτοί πίστεψαν στον Χριστό και την απελευθέρωσαν. Έτσι η Ερμιόνη έφυγε από τη ζωή ειρηνικά και τάφηκε στην Έφεσο.
Επιπλέον πληροφορίες:
- Aνατολή Ηλίου: 06:57
- Dύση Ηλίου: 19:50
- Dιάρκεια ημέρας: 12 ώρες και 53 λεπτά
- Sελήνη σε ηλικία 22 ημερών
