Γιορτή σήμερα, Δευτέρα 20/4 – Ποιοι γιορτάζουν σύμφωνα με το εορτολόγιο του Απριλίου
Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ζακχαίου του Αποστόλου.
Έτσι, τη Δευτέρα 20 Απριλίου γιορτάζουν τα εξής ονόματα:
- Ζακχαίος
- Ζάκχος
- Ζάχος
Γιορτή 20/4 – Άγιος Ζακχαίος του Αποστόλου
Ο Άγιος Ζακχαίος τιμάται σήμερα, 20 Απριλίου, από την Ορθόδοξη Εκκλησία σε όλη την Ελλάδα. Η μνήμη ενός από τα πιο εμβληματικά πρόσωπα της Καινής Διαθήκης αναβιώνει στους Ιερούς Ναούς της χώρας μας. Πρόκειται για τον αρχιτελώνη της Ιεριχούς που υπήρξε θεαματικά μετανοημένος μετά τη συνάντησή του με τον Ιησού Χριστό. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, ακολούθησε τον Απόστολο Πέτρο και αργότερα χειροτονήθηκε Επίσκοπος Καισαρείας.
Η ιστορία του διασώζεται στο κατά Λουκά Ευαγγέλιο (κεφάλαιο ΙΘ, στίχοι 1 έως 10). Όπως αναφέρεται στην ευαγγελική διήγηση που επικαλείται το saint.gr, ο Ζακχαίος ήταν αρχιτελώνης στην Ιεριχώ — μια θέση που τότε θεωρούνταν ιδιαίτερα ντροπιαστική λόγω των καταχρήσεων και της συνεργασίας με τους Ρωμαίους.Όταν έμαθε ότι ο Ιησούς θα περνούσε από την πόλη τους, επιθυμούσε να τον δει πάρα πολύ. Ωστόσο, το μικρό ανάστημά του δεν του επέτρεπε να διακριθεί μέσα από το πλήθος και έτσι ανέβηκε σε ένα συκομουριά περιμένοντας να περάσει ο Κύριος.
Όταν ο Χριστός πέρασε κοντά από εκείνον και είδε την πίστη και τη διάθεση του Ζακχαίου, τον κάλεσε να κατέβει από το δέντρο και ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του εκείνη την ημέρα. Παρά τις αντιδράσεις των παρευρισκομένων που σχολίαζαν αρνητικά για αυτήν την επιλογή — καθώς θεωρούσαν ότι ήταν λάθος να μένει στον τόπο ενός αμαρτωλού — ο αρχιτελώνης υποδέχθηκε τον Χριστό με μεγάλη χαρά. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης συγχώρησε όλα τα προηγούμενα αμαρτήματα του Ζακχαίου σηματοδοτώντας μια σημαντική εσωτερική αλλαγή στη ζωή του.
Η εκκλησιαστική παράδοση λέει πως η πορεία αυτού δεν σταμάτησε στη συνάντηση αυτή. Μετά την Ανάληψη Του Χριστού έγινε στενός συνεργάτης του Απόστολου Πέτρου και τελικά χειροτονήθηκε Επίσκοπος Καισαρείας. Έτσι η ζωή αυτού αποτελεί ζωντανό παράδειγμα για το πώς η μετάνοια μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική αναγέννηση καθώς επίσης και στην υπηρεσία της Εκκλησίας σε ανώτερα αξιώματα.
Tην ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν τα ονόματα: Ζακχαίος, Ζάκχος ή Ζάχος.
Eπιπλέον Στοιχεία:
- Anatolí Iliou: 06:42
- Dýsi Iliou:: 20:05
- Dιάρκεια ημέρας:: 13 ώρες & 23 λεπτά
- Selení:: ηλικίας τριών ημερών
