Αρχαιοκαπηλία: Νέα Στοιχεία από την Έρευνα της Αστυνομίας
Η έρευνα που διεξήγαγε η Αστυνομία σχετικά με την εξάρθρωση ενός κυκλώματος αρχαιοκαπήλων έχει προκαλέσει αίσθηση λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών της.Οι δράστες, οι οποίοι «ξεχύνονταν» σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συμμετείχαν σε παράνομες ανασκαφές και πωλήσεις αρχαίων αντικειμένων.Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, στην υπόθεση αυτή έχουν συγκεντρωθεί παλιοί γνώριμοι του χώρου της αρχαιοκαπηλίας.
Παρά τις υποψίες ότι είχαν απομακρυνθεί από τη δραστηριότητά τους αυτή, φαίνεται ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ενδεικτικά,13 κατηγορούμενοι είναι άνω των 70 ετών,ενώ άλλοι 20 είναι πάνω από 65 και 30 άνω των 60 ετών.
Μέσα σε αυτούς βρίσκεται και ένας 70χρονος που είχε απασχολήσει τις αρχές για σοβαρή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πριν! Κανείς δεν περίμενε ότι οι πιο έμπειροι στο «επάγγελμα» θα σχημάτιζαν ξανά μια ισχυρή συμμαχία για να κερδίσουν χρήματα μέσω του εμπορίου αρχαίων αντικειμένων.
Όπως αναφέρει το iΕidiseis, το ποινικό ιστορικό ορισμένων εκ των εμπλεκομένων έκανε τους αστυνομικούς να επισημάνουν στις δικαστικές Αρχές ότι περίπου δέκα από αυτούς δεν δείχνουν σημάδια σωφρονισμού παρά τις προηγούμενες δικογραφίες εις βάρος τους. Η επαναλαμβανόμενη τέλεση εγκλημάτων αποδεικνύει τη σταθερή προδιάθεση προς την αρχαιοκαπηλία: «Η επανειλημμένη τέλεση των πράξεων του αποδεικνύει την κατά συνήθεια τέλεση του εγκλήματος ως στοιχείο της προσωπικότητάς του», σημείωσε η αστυνομία για έναν ηλικιωμένο άνδρα με κινηματογραφική ζωή που περιλάμβανε επισκέψεις σε γνωστά δημοπρατήρια στο Λονδίνο.
Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι φαίνεται πως όχι μόνο συνεχίζουν τη δράση τους παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά προσπαθούν επίσης να βελτιώσουν τις τεχνικές τους χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και τις επαφές τους στον χώρο.
Παλαιότερες Υποθέσεις
Ο εν λόγω άνδρας είχε προσπαθήσει το μακρινό 1987 να διακινήσει δύο μαρμάρινα αγάλματα φυσικού μεγέθους καθώς και πλήθος παλιών νομισμάτων που είχαν αφαιρεθεί μέσω παράνομης ανασκαφής στη βόρεια Ελλάδα. Το 2003 συνελήφθη ξανά όταν βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα στην κατοχή του κατά τη διάρκεια ελέγχου στο σπίτι και το κατάστημά του.
Dυο χρόνια αργότερα ταξίδεψε μαζί με συνεργό στο Λονδίνο όπου παρέδωσαν ένα σπάνιο αργυρό νόμισμα σε γνωστό οίκο δημοπρασιών λαμβάνοντας προκαταβολικά το ποσό των €18.000. Ωστόσο εντοπίστηκαν στο τελωνείο καθώς η αξία του συγκεκριμένου κομματιού εκτιμήθηκε στα €45.000.
Άλλες Περιπτώσεις Κατηγορουμένων
Mια άλλη περίπτωση αφορά έναν ηλικιωμένο άνδρα από τις Σέρρες ο οποίος έχει απασχολήσει πολλές φορές την ΕΛΑΣ για παρόμοια ζητήματα ξεκινώντας ήδη από το ’87 μέχρι πρόσφατα τον χειμώνα του ’21 όταν τον συνέλαβαν ενώ διενεργούσε παράνομη ανασκαφή στην περιοχή της Αμφίπολης.
Aξιοσημείωτος είναι επίσης ένας άλλος κατηγορούμενος ηλικίας 77 ετών που συνελήφθη πρώτη φορά το ’05 επειδή προσπάθησε να εξάγει παράνομα αρχαία στη Γερμανία κι έκτοτε έχει συλληφθεί ξανά για κατοχή αντίστοιχων αντικειμένων.
Η Επιχείρηση Εξάρθρωσης
Tο κύκλωμα εξαρθρώθηκε μετά από μια μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε είκοσι πόλεις ανά τη χώρα μας. Η διαδικασία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του ’23 όταν καταγγέλθηκε στην ΕΛΑΣ ότι κάποιος διενεργούσε ανασκάφη στην περιοχή της Αχαΐας χρησιμοποιώντας ανιχνευτές μετάλλων.
Στην συνέχεια οι έρευνες αποκάλυψαν περισσότερους εμπλεκόμενους καθώς καταγράφηκαν συνομιλίες μεταξύ αυτών οδηγώντας στη σύλληψη συνολικά τριάντα εννέα ατόμων και κατάσχεση χιλιάδων πολύτιμων αντικείμενων ανάμεσα στις πόλεις Θεσσαλονίκη, Ρόδο κτλ..