«Ιδιωτικό Χρέος: Οι Καταλυτικές Αλλαγές που Επηρεάζουν Δόσεις, Κατασχέσεις και Εξωδικαστικούς Συμβιβασμούς»

Ιδιωτικό χρέος: Τι αλλάζει από σήμερα για δόσεις, κατασχέσεις και εξωδικαστικό

Νέες Παρεμβάσεις για την Αντιμετώπιση του Ιδιωτικού Χρέους

Με ένα εκτενές σύνολο παρεμβάσεων που εγκρίθηκαν πρόσφατα από τη Βουλή και τίθενται σε εφαρμογή άμεσα, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εισάγει ένα νέο πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τροποποιήσεις στις δικαστικές ρυθμίσεις των “κόκκινων δανείων”, νέες δυνατότητες στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο και επιπλέον προστασία από κατασχέσεις.

Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν τον “νόμο Κατσέλη”, τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, τις 72 δόσεις και τα ακατάσχετα όρια, επηρεάζοντας συνολικά πάνω από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά. Αυτά τα νοικοκυριά είτε έχουν ενεργές ρυθμίσεις σύμφωνα με τον ν. 3869/2010 είτε έχουν συσσωρεύσει χρέη λόγω της πανδημίας ή της ενεργειακής κρίσης.

«Το ιδιωτικό χρέος είναι ίσως η πιο περίπλοκη κοινωνική συνέπεια της κρίσης. Μετριέται σε ανασφάλεια και καθυστερημένες αποφάσεις ζωής», δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Η αποστολή μας είναι να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο με λύσεις που προσφέρουν πραγματικές δεύτερες ευκαιρίες», προσθέτει.

Τα Νέα Μέτρα: Επτά Σημαντικές Παρεμβάσεις

  1. Επανυπολογισμός τόκων: Η νέα διάταξη προβλέπει ότι οι τόκοι θα υπολογίζονται μόνο επί της μηνιαίας δόσης που καθορίζεται από το δικαστήριο αντί του συνολικού χρέους.
  2. Kλείδωμα τόκου: Για όσους υπήχθησαν σε άλλες διοικητικές ή εξωδικαστικές διαδικασίες, η μηνιαία δόση θα λογίζεται ως σταθερή χωρίς πρόσθετες επιβαρύνεις.
  3. Ρύθμιση έως 72 δόσεων: Νέα δυνατότητα για παλαιές οφειλές προς το Δημόσιο με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.
  4. Aυξημένο ακατάσχετο όριο: Το μηνιαίο ακατάσχετο όριο αυξάνεται στα 1.600 ευρώ για χρέη στο Δημόσιο.
  5. Aρση κατάσχεσης με μερική πληρωμή: Δίνεται η δυνατότητα πλήρους άρσης κατασχέσεων εφόσον έχει πληρωθεί τουλάχιστον το 25% του χρέους.
  6. Eξωδικαστικός μηχανισμός για μικρά χρέη: Μείωση του ελάχιστου ύψους οφειλής ώστε να ενταχθούν περισσότεροι μικροοφειλέτες στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
  7. Pροστασία κατοικίας στον εξωδικαστικό: Δυνατότητα διαχωρισμού της κύριας κατοικίας ώστε να προστατευτεί από πλειστηριασμό κατά τη διάρκεια των διαδικασιών αποπληρωμής.
Κύλιση στην κορυφή