Ιούνιος 2023: Ρεκόρ Θερμοκρασιών – Ο Πιο Καυτός Μήνας στην Ιστορία της Δυτικής Ευρώπης!

Copernicus: Ρεκόρ θερμοκρασιών για τον φετινό τον Ιούνιο – Ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη ιστορία της δυτικής Ευρώπης

Ρεκόρ Θερμοκρασίας στην Ευρώπη: Ιούνιος 2025

Ο φετινός Ιούνιος αναδείχθηκε ως ο πιο θερμός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη δυτική Ευρώπη, με «ακραίες» θερμοκρασίες να πλήττουν την ήπειρο σε δύο διαδοχικά κύματα καύσωνα, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μήνας αυτός κατατάσσεται τρίτος στη σειρά των θερμότερων Ιουνίων στην ιστορία, ακολουθώντας τον Ιούνιο του 2024 που ήταν 0,2° Κελσίου πιο ζεστός και σχεδόν ισοδύναμος με τον Ιούνιο του 2023 (-0,06° Κελσίου). Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει την τριπλή συνεχόμενη χρονιά υψηλών μέσων θερμοκρασιών λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένες στα δεδομένα της υπηρεσίας Copernicus, περίπου 790 εκατομμύρια άνθρωποι σε 12 χώρες βίωσαν τον πιο ζεστό Ιούνιο που έχουν γνωρίσει ποτέ. Αυτό περιλαμβάνει χώρες όπως η Ιαπωνία και οι κορεατικές χερσόνησοι καθώς και το Πακιστάν και το Τατζικιστάν. Στην Ευρώπη οι συνθήκες ήταν επίσης εξαιρετικά «ακραίες»,καθώς η περιοχή αυτή θερμαίνεται διπλάσια ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ειδικότερα, σημειώθηκαν δύο κύματα καύσωνα: το πρώτο από τις 17 έως τις 22 του μήνα και το δεύτερο από τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου.

Η Σαμάνθα Μπέρτζες, κλιματολόγος της υπηρεσίας Copernicus δήλωσε ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής «τα κύματα ζέστης είναι πιθανό να γίνουν πιο συχνά και έντονα», επηρεάζοντας περισσότερους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη. Σε πολλές περιοχές οι θερμοκρασίες ξεπερνούσαν τους 40° Κελσίου ενώ έφταναν μέχρι τους 46° Κελσίου στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Στις τελευταίες ημέρες του μήνα σημειώθηκε νέο ημερήσιο υψηλό: μια από τις πιο καυτές ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ στη Γηραιά Ήπειρο.

Ωστόσο αυτοί οι μέσοι όροι δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως τη λεγόμενη αίσθηση της θερμότητας στο ανθρώπινο σώμα που λαμβάνει υπόψη τη υγρασία και τους ανέμους. Στη βόρεια Λισαβόνα ο δείκτης θερμικής καταπόνησης (UTCI) έφτασε μέχρι τους 48° Κελσίου δηλώνοντας «κατάσταση ακραίας θερμικής πίεσης» σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία.

Οι τροπικές νύχτες όπου η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 20° Κελσίου θέτουν σοβαρή δοκιμασία στους ανθρώπους. Στην Ιβηρική Χερσόνησο παρατηρήθηκαν συνολικά 24 τέτοιες νύχτες – αριθμός αυξημένος κατά18 συγκριτικά με έναν φυσιολογικό μήνα για τον ίδιο χρόνο – ενώ σε κάποιες περιοχές της Μεσογείου υπήρχαν μεταξύ δέκα έως δεκαπέντε τέτοιες νύχτες αντί για μηδέν όπως συνήθως συμβαίνει κάθε χρόνο.

Καταστρεπτικές Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής

Pυπολογίζεται ότι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι δραματικές παγκοσμίως: πυρκαγιές στον Καναδά αλλά και νότια ευρωπαϊκά κράτη καθώς επίσης πλημμύρες σε περιοχές όπως η νότια Αφρική ή το Πακιστάν επιβεβαιώνουν τη σοβαρότητα των φαινομένων αυτών κατά τον περασμένο μήνα. Ο συγκεκριμένος Ιούνιος ωστόσο παρουσίασε μια μικρή ανάπαυλα μετά από δύο χρόνια συνεχούς σπάσιμος των προηγούμενων υψηλών θέρμων (2023-2024).Η μέση αύξηση ήταν κατά περίπου +1,3°C συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο διάστημα πριν τη βιομηχανική εποχή (1850-1900),αποτελώντας μόλις τρίτη φορά τα τελευταία είκοσι τέσσαρα χρόνια όπου η παγκόσμια μέση δεν ξεπεράσει τα +1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Tο έτος 2025 αναμένεται να είναι ένα ακόμη πολύ ζεστό έτος στην ιστορία μας σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις δεδομένων . Το γενικότερο κλίμα παρουσιάζει αύξηση περίπου +1,35 έως +1,4°C συγκριτικά με προγενέστερη εποχή ,δήλωσε στα τέλη του περαμένου μηνός η κυρία Μπέρτζες στο Γαλλικό Πρακτορείο προσθέτοντας πως αν συνεχίσουμε έτσι θα σπάσουμε το φράγμα των +1 ,5 °C γύρω στο 2029 . Τον ίδιο μήνα παρατηρήθηκε θαλάσσιος καύσωνας στη δυτική Μεσογειό όπου οι επιφανειακές θάλασσας ανέβηκαν σημαντικά αγγίζοντας νέο απολύτως υψηλό στις 27 °C στις τελευταίες ημέρες του μηνός.

Aυτές οι υπερβολικές θέρμες στα ύδατα μειώνουν τη νυχτερινή πτώση των αέρα κοντά στις ακτές ενώ παράλληλα αυξάνεται σημαντικά υγρασία προκαλώντας έτσι μεγαλύτερη πίεση στον οργανισμό μας σύμφωνα πάντα με στοιχεία απο την υπηρεσία Copernicus . Οι συνέπειές τους είναι επίσης καταστρεπτικές για τη θαλάσια ζωή αλλά επηρεάζονται αρνητικά τόσο ο ψάρευμα όσο κι άλλοι σχετικοί τομείς παραγωγής τροφίμων μέσω υδροπονικών συστημάτων.

Scroll to Top