Σημαντική Πρόοδος στις Εμπορικές Σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας
Σε ένα «πολύ ουσιαστικό πλαίσιο» με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Χε Λιφένγκ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα ανασταλούν οι αμερικανικοί δασμοί 100% σε κινεζικά προϊόντα και θα επιτευχθεί αναβολή στους ελέγχους εξαγωγών σπάνιων γαιών από την Κίνα.
Ο Μπέσεντ δήλωσε σε συνέντευξή του στο NBC ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας θα δώσει τη δυνατότητα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, να συζητήσουν περαιτέρω θέματα εμπορικής συνεργασίας την επόμενη εβδομάδα. Ανάμεσα στα θέματα που θα εξεταστούν είναι η ισορροπία στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, οι κινεζικές αγορές για αμερικανική σόγια και άλλα γεωργικά προϊόντα καθώς και η καταπολέμηση της διάδοσης φαιντανύλης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην απειλή του Τραμπ για 100% δασμούς σε κινεζικά αγαθά, ο Μπέσεντ είπε: «Όχι, και πιστεύω επίσης ότι θα έχουμε κάποια μορφή αναβολής στους ελέγχους εξαγωγών σπάνιων γαιών που είχαν συζητηθεί από τους Κινέζους». Πρόσθεσε πως οι τελικοί όροι αυτής της συμφωνίας θα καθοριστούν από τους δύο ηγέτες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια πιθανή εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο κατά τη διάρκεια δηλώσεων του την Κυριακή. Αναμένει να έχει συναντήσεις τόσο στην Κίνα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Κίνα», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους πριν ξεκινήσει τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο της Βραζιλίας. «Θα τους επισκεφτούμε σύντομα στην Κίνα καθώς επίσης και εδώ στις ΗΠΑ είτε στην Ουάσινγκτον είτε στο Μαρά-Λάγκο».
