«ΗΠΑ: Νέο βέτο πριν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα»

Γάζα: Νέο βέτο των ΗΠΑ ενόψει του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά κατάπαυση πυρός και απρόσκοπτη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας

Ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Γάζα

Σήμερα,Τετάρτη,το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα εξετάσει ένα σχέδιο απόφασης που προτείνει την άμεση κατάπαυση πυρός και τη χωρίς περιορισμούς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος μιας νέας προσπάθειας να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ,αν και αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει ένα νέο βέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες — το πρώτο μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει παραμείνει σιωπηλό σχετικά με το ζήτημα αυτό για περισσότερο από έναν χρόνο και δυσκολεύεται να εκφράσει ενιαία φωνή μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Πολλές προτάσεις έχουν απορριφθεί λόγω αμερικανικών αλλά και ρωσικών ή κινεζικών βέτο. Από τον Νοέμβριο δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση από το ΣΑ, όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το δικαίωμα αρνησικυρίας τους για να μπλοκάρουν μια πρόταση που ζητούσε εκεχειρία.

Η τελευταία έγκριση του Συμβουλίου χρονολογείται από τον Ιούνιο 2024,όταν υποστήριξε ένα πολυφασικό σχέδιο των ΗΠΑ για εκεχειρία που περιλάμβανε επίσης την απελευθέρωση ομήρων. Αυτό το σχέδιο εφαρμόστηκε με κάποιες τροποποιήσεις τον Ιανουάριο 2025, ενώ η εκεχειρία διακόπηκε τον Μάρτιο.

Το νέο σχέδιο ψηφοφορίας απαιτεί «άμεση, χωρίς όρους και μόνιμη κατάπαυση πυρός» καθώς και «χωρίς όρους» απελευθέρωση των ομήρων. Υπογραμμίζει τη «δραματική ανθρωπιστική κατάσταση» στην περιοχή ζητώντας επίσης την άρση όλων των περιορισμών στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ώστε αυτή να διανεμηθεί ασφαλώς σε μεγάλη κλίμακα μέσω του ΟΗΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένονται να ασκήσουν βέτο στο σχέδιο αυτό σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ανέφεραν ότι οι εκπρόσωποι δέκα κρατών μέλη που συμμετείχαν στην προετοιμασία της πρότασης προσπάθησαν μάταια να διαπραγματευτούν μαζί τους.

Μετά από δύο μήνες πλήρους αποκλεισμού, οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν ξανά στις 19 Μαΐου τη μεταφορά περιορισμένου αριθμού φορτηγών του ΟΗΕ προς τη Γάζα. Ωστόσο, ο οργανισμός χαρακτήρισε αυτήν την ποσότητα ως «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στις τεράστιες ανάγκες της περιοχής μετά από δύο χρόνια πολέμου. Παράλληλα, η Ανθρωπιστική Υπηρεσία για τη Γάζα (GHF), μια οργάνωση με αδιαφανείς πηγές χρηματοδότησης υποστηριζόμενη από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ δημιούργησε κέντρα διανομής βοήθειας τα οποία επικρίνονται έντονα από τον ΟΗΕ ως αντίθετα σε θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αρχές.

Μετά τις πρόσφατες τραγωδίες κοντά στα κέντρα αυτά όπου σημειώθηκαν δεκάδες θάνατοι, τα Ηνωμένα Έθνη τα χαρακτήρισαν «θανατηφόρες παγίδες», καθώς πεινασμένοι Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να περιμένουν ανάμεσα σε συρματοπλέγματα υπό επιτήρηση ένοπλων ιδιωτικών φρουρών.

“Δεν μπορείτε να γίνεστε μάρτυρες της αγανάκτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας”

“Δεν μπορείτε να γίνεστε μάρτυρες της αγανάκτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας (…) και να δέχεστε ότι είναι παραλυμένο· πρέπει να δράσετε”, δήλωσε χθες ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ αναφερόμενος ιδιαίτερα στην σοκαριστική παρέμβαση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα αρμόδιου για ανθρωπιστικά θέματα Τομ Φλέτσερ που κάλεσε τα κράτη μέλη “να εμποδίσουν τη γενοκτονία” στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε περίπτωση βέτου η πίεση θα στραφεί προς εκείνους που εμποδίζουν το Συβούλιο Α ασφαλείας ν’αναλάβει τις ευθύνες τους”, τόνισε ο Μανσούρ προσθέτοντας: “Όλοι μας θα αξιολογηθούμε ιστορικά βάσει όσων πράξουμε ώστε ν’αναστείλουμε αυτό το έγκλημα εις βάρος των Παλαιστινίων”. Είναι σημαντικό πως αυξάνεται διεθνώς η πίεση προς το Ιsrael ώστε ν’αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας μετά την πρωτοφανή επίθεση Χαμάς στις νότιες περιοχές στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Scroll to Top