Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε την Τετάρτη σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες,σημειώνοντας την πρώτη αλλαγή στην νομισματική πολιτική υπό τη διοίκηση του Κέβιν Γουόρς. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανή μια ακόμη αύξηση επιτοκίων μέσα στο έτος, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό πιο γρήγορα.
Σύμφωνα με το Axios, αυτή η κίνηση μπορεί να ενδυναμώσει την εικόνα του Γουόρς ως «μαχητή κατά του πληθωρισμού», ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθεί στο στόχαστρο του προέδρου Τραμπ. Ο τελευταίος έχει επανειλημμένα ζητήσει χαμηλότερα επιτόκια και έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στον προκάτοχο του Γουόρς για την αδυναμία μείωσης τους.
Η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed (FOMC), υπεύθυνη για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής, ψήφισε ομόφωνα υπέρ της αύξησης του εύρους-στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 3,75%-4%, ανατρέποντας μια προηγούμενη μείωση που είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η ανακοίνωση συνοδευόταν από νέες προβλέψεις, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι η πλειοψηφία των κορυφαίων αξιωματούχων της Fed —12 από τους 18— αναμένει μία ακόμα αύξηση επιτοκίων φέτος. Επιπλέον, τέσσερις άλλοι θεωρούν πιθανές δύο ακόμη αυξήσεις.
Aυτή η αύξηση των επιτοκίων είναι η πρώτη από το 2023, και αποτελεί απάντηση στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό που παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της Fed εδώ και σχεδόν έξι χρόνια — μάλιστα φέτος παρατηρείται νέα άνοδος λόγω της εκτίναξης τιμών ενέργειας εξαιτίας γεωπολιτικών συγκρούσεων όπως αυτή στο Ιράν.
“Αν και η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων, οι εγχώριες δαπάνες δείχνουν ανθεκτικότητα”, ανέφερε η ανακοίνωση της FOMC μετά τη συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας τις “ισχυρές” επενδύσεις κεφαλαίου.
“Η σημερινή απόφαση σχετικά με τη νομισματική πολιτική θα συμβάλει σε μια ταχύτερη επιστροφή στον στόχο της Επιτροπής για πληθωρισμό στο επίπεδο του 2%”, καταλήγει.
