Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στη σημασία της ναυτιλίας ως αυτόνομη θεματική ενότητα στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ. Ειδικότερα, τόνισε τη συμβολή της στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη και την ανάγκη διατήρησης των αρχών και αξιών της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό MEGA NEWS 104,6.
Σχολιάζοντας τον 6ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, ο κ. Κικίλιας επισήμανε: «Για πρώτη φορά η ναυτιλία εντάχθηκε με θεσμική βαρύτητα ως ξεχωριστό κομμάτι σε αυτόν τον διάλογο και με τις ΗΠΑ να αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως ισχυρή και αξιόπιστη ναυτιλιακή δύναμη, με σημαντικό ρόλο στις διεθνείς μεταφορές, στο εμπόριο και στην παγκόσμια οικονομία».
Ο υπουργός ανέφερε ότι προηγήθηκαν συστηματικές προσπάθειες μέσω συναντήσεων που είχε τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ουάσιγκτον. Υπογράμμισε ότι αυτή η εργασία έγινε χωρίς θόρυβο ή επικοινωνιακές υπερβολές. Αν αξιοποιηθεί σωστά αυτή η εξέλιξη από την Ελλάδα, θα μπορέσει μέσω της ναυτιλίας να επηρεάσει σημαντικά την πρωτογενή παραγωγή καθώς επίσης τις μεταφορές, τις εισαγωγές και τις τιμές στην αγορά. «Έχουν γίνει πολλές εξελίξεις πρόσφατα στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας και της ναυτιλίας. Ελπίζω ότι όλα αυτά θα αποδώσουν σύντομα καρπούς για τους πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις μεταναστευτικές πιέσεις από τη Λιβύη, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι η χώρα αυτή αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα ενώ δέχεται επιπλέον πιέσεις από άλλες περιοχές της Αφρικής όπως το Σουδάν και η Αίγυπτος. Αυτό έχει οδηγήσει σε μικρά πλοία – ακόμα κι ακατάλληλες βάρκες – που διασχίζουν εκατοντάδες μίλια από τις λιβυκές ακτές προς τη νότια Κρήτη. «Γι’ αυτό φέτος αναβαθμίσαμε την επιχειρησιακή μας δυνατότητα στην Κρήτη», είπε ο υπουργός προσθέτοντας πως διορίστηκε περιφερειάρχης ο πρώην διοικητής των εναερίων μέσων του Λιμενικού Σώματος για συνεργασία με την Frontex.
Επιπλέον ανέφερε πως έχει τοποθετηθεί μόνιμος αξιωματικός-σύνδεσμος του Λιμενικού στη Λιβύη ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει προσπάθειες για συνεννόηση με τις λιβυκές αρχές: «Δεν είναι εύκολο αλλά προσπαθούμε». Ο κ. Κικίλιας τόνισε επίσης ότι σύμφωνα με τον νόμο της θάλασσας όταν άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα πρέπει άμεσα να γίνουν έρευνες διάσωσης.
Ο υπουργός υπογράμμισε τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται τα στελέχη του Λιμενικού στη Μεσόγειο: «Είναι διαφορετικό για το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή όταν επιχειρεί στα κοντά παράκτια ύδατα συγκριτικά με τα ανοιχτά νερά στα 80 ή 90 μίλια». Παράλληλα κατήγγειλε τα κυκλώματα διακινητών χαρακτηρίζοντάς τους εγκληματίες που εκμεταλλεύονται ανθρώπους θέτοντας σε κίνδυνο ζωές: «Πρόκειται για μια ‘μπίζνα’ πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που είναι απεχθής», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από πλευράς διαχείρισης των αφίξεων στην Κρήτη ο υπουργός χαρακτήρισε σωστή τη δημιουργία προσωρινής δομής στα Χανιά λέγοντας πως οι κάτοικοι δεν έχουν παρατηρήσει αύξηση μεταναστεύσεων φέτος καθώς οι νέοι αφ arrivals παραμένουν μέσα στη δομή μέχρι να διευθετηθούν οι διαδικασίες τους μέσω του Υπουργείου Μετανάστευση.
Στην πολιτική διάσταση της συνέντευξης ο κ.Κικίλιας υπογράμμισε την ανάγκη επαναφοράς πολιτών που απομακρύνθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία τα προηγούμενα χρόνια αλλά κι εκείνη τη σημασία διατήρησης μιας καθαρής πολιτικής φυσιογνωμίας: «Υπάρχει κόσμος που μετά το 2019 ‘κάθισε σπίτι του’ κι αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε κοντά μας».
Καταλήγοντας επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ανοιχτή σε όσους αποδέχονται τις αρχές αυτής καθώς θεωρεί πως αυτό σχετίζεται άμεσα με τη μακροχρόνια αντοχή της παράταξης στο χρόνο: «Όλοι αυτοί οι οποίοι συμμερίζονται αυτές μας αξίες είναι ευπρόσδεκτοι γιατί αποτελούν μέρος μιας μοναδικής παράταξης που άντεξε επί δεκαετίες», κατέληξε ο υπουργός.
