«Καύσωνας σε πλήρη εξέλιξη: Ο υδράργυρος αγγίζει τους 39°C από τη Δευτέρα!»

Καιρός: Στους 39°C ο υδράργυρος από τη Δευτέρα (27/7), έρχεται νέο κύμα ζέστης

Νέο Κύμα Ζέστης στην Ελλάδα

Η χώρα εισέρχεται σε μια νέα περίοδο ζεστού καιρού, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν σταδιακά. Από τη Δευτέρα (27/7), οι τιμές του υδραργύρου θα φτάσουν έως και τους 39°C σε πολλές περιοχές.Ο καυτός καιρός θα συνοδευτεί από σκόνη που προέρχεται από την Αφρική, ενώ από την Τετάρτη (29/7) τα μελτέμια θα κάνουν την εμφάνισή τους στο Αιγαίο.

Σήμερα (26/7), η θερμοκρασία κυμάνθηκε γύρω στους 32-33°C, αλλά το σκηνικό αναμένεται να αλλάξει δραστικά αύριο με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας. Η αφρικανική σκόνη έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει την ατμόσφαιρα της Ελλάδας.

Προβλέψεις Θερμοκρασίας

Αναλυτικά για τη Δευτέρα (27/7), ο καιρός θα είναι κυρίως ηλιόλουστος στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με κάποιες τοπικές βροχές στα ορεινά τμήματα της Ηπείρου και ίσως στη δυτική Μακεδονία κατά τις απογευματινές ώρες. Μέτριες συγκεντρώσεις σκόνης αναμένονται κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί ως εξής:

  • Δυτική Μακεδονία: 21 έως 35 βαθμούς
  • Υπόλοιπη Μακεδονία & Θράκη: 21 έως 37 βαθμούς
  • Ήπειρος: 20 έως 33 βαθμούς
  • Θεσσαλία: 21 έως 38 βαθμούς
  • Sterea Ellada & Εύβοια: 21 έως 38 βαθμούς
  • Peloponnese: 22 έως 37 βαθμούς
  • Kriti: μέχρι τους 36 βαθμούς

Aξιοσημείωτο είναι ότι στα Επτάνησα η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους 33°C, ενώ στα βόρεια Αιγαίο τα επίπεδα μπορεί να αγγίξουν τους μέχρι και τους 37°C.

Καιρός στην Αττική και Θεσσαλονίκη

Sτην Aττική προβλέπεται καθαρή ηλιοφάνεια για τη Δευτέρα (27/7) με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται μεταξύ των 25-36 βαθμών. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς, γύρω από 2-3 μποφόρ, προερχόμενοι κυρίως από νοτιοδυτικές κατευθύνσεις που αργότερα το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.

Sτη Θεσσαλονίκη οι θερμές τιμές του υδραργύρου αναμένονται μεταξύ των 24-36 βαθμών με λίγες αραιές νεφώσεις κατά τη διάρκεια του μεσημεριού της Δευτέρας (27/7) καθώς επίσης ανέμους έντασης περίπου 2-3 μποφόρ.

Aνεμικά Στοιχεία στο Aιγαίο

Aναφορικά με τον αέρα στο Aιγαίο, οι άνεμοι προβλέπονται ότι θα πνέουν από δυτικές προς βορειοδυτικές κατευθύνσεις εντάσεως περίπου 3-4 μποφόρ ενώ τοπικά μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 5 μποφόρ στο νότιο τμήμα του Αιγαίου. Στο Βόρειο Aιγαίο οι άνεμοι έχουν νότια διεύθυνση επίσης γύρω στους 3-4 μποφόρ.

Kίνδυνος Πυρκαγιών

Tα δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο πυρκαγιών επισημάνει ο γνωστός μετεωρολόγος Θοδωρης Κολυδάς την Κυριακή (26/7). Tα έντονα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν την Παρασκευή (24/7) βοήθησαν στη σημαντική υποχώρηση της ευφλεκτότητας των νεκρών καυσίμων ύλης.
Στις αρχές Ιουλίου είχε παρατηρηθεί εκτεταμένη ξηρότητα στον θάμνο όπου η μέση ελάχιστη υγρασία είχε πέσει κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο.
Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις όμως έχουν συμβάλει θετικά στην αύξηση της υγρασίας στις περιοχές όπου υπήρχαν ουσιαστικές διαβρώσεις.
Ο Θοδωρης Κολυδάς προειδοποίησε πάντως ότι αυτή η θετική κατάσταση μπορεί γρήγορα να αντιστραφεί αν επιστρέψουν συνθήκες ζέστης μαζί με ξηρούς ανέμους όπως αυτές που έρχονται σύντομα.

Κύλιση στην κορυφή