Η Σημασία της Ρύθμισης Θερμοκρασίας στο Ψυγείο
Πολλοί από εμάς δεν δίνουμε σημασία στις ρυθμίσεις θερμοκρασίας του ψυγείου μας, εκτός αν προκύψει κάποιο πρόβλημα. Καθώς οι εποχές αλλάζουν, οι ρυθμίσεις στον ηλεκτρονικό πίνακα ελέγχου παραμένουν συχνά αμετάβλητες. Ωστόσο, για εκείνους που η θερμοκρασία στο σπίτι τους δεν μεταβάλλεται σημαντικά κατά τη διάρκεια του χρόνου, είναι απαραίτητο να προσαρμόζουμε τις ρυθμίσεις τόσο στον θάλαμο ψύξης όσο και στον καταψύκτη με την αλλαγή των εποχών.
Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες,αυτή η προσαρμογή είναι κρίσιμη καθώς επηρεάζει την ασφάλεια των τροφίμων και τα οικονομικά μας. Μια αύξηση της θερμοκρασίας έστω και κατά έναν βαθμό στον θάλαμο ψύξης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη διάρκεια ζωής των τροφίμων, απώλεια θρεπτικών συστατικών και πιθανές αλλοιώσεις. Επιπλέον, μια λανθασμένη ρύθμιση μπορεί να προκαλέσει αυξημένη κατανάλωση ενέργειας και σπατάλη τροφίμων που θα καταλήξουν στα σκουπίδια.
Ποια Είναι η Ιδανική Θερμοκρασία για το Ψυγείο το Καλοκαίρι;
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ιδανική θερμοκρασία για τον θάλαμο συντήρησης είναι στους 2 βαθμούς Κελσίου, σε αντίθεση με τους 4 βαθμούς Κελσίου που συνιστώνται το χειμώνα. Σε αυτή τη θερμοκρασία τα τρόφιμα διατηρούνται φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να επιβαρύνεται υπερβολικά ο κινητήρας του ψυγείου.
Η επιλογή μιας χαμηλότερης θερμοκρασίας – όπως στους 0 βαθμούς Κελσίου – δεν είναι σοφή καθώς μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό πάγου γύρω από τα τρόφιμα που βρίσκονται κοντά στα τοιχώματα του ψυγείου. Όσο αφορά τον καταψύκτη, μια σταθερή θερμοκρασία στους -18 βαθμούς Κελσίου θεωρείται ασφαλής καθώς αποτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων ενώ μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε παγωμένα γλυκίσματα χωρίς καθυστέρηση.
Στρατηγικές για Αποτελεσματική Λειτουργία Ψυγείου το Καλοκαίρι
Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο έχει καθοριστική σημασία όχι μόνο για τη διατήρησή τους αλλά και για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ένα άδειο ψυγείο μπορεί στην πραγματικότητα να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από ένα μέτρια γεμάτο επειδή τα τρόφιμα βοηθούν στη διατήρηση της σταθερής θερμότητας κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα.
Aντίστοιχο πρόβλημα δημιουργείται όταν το ψυγείο είναι υπερφορτωμένο με τρόφιμα χωρίς σωστή οργάνωση. Τα προϊόντα πρέπει να τοποθετούνται στις κατάλληλες θέσεις ανάλογα με τις ανάγκες τους ώστε ο κρύος αέρας να κυκλοφορεί αποτελεσματικά μέσα στον θάλαmo.
Mία ακόμα πτυχή που συχνά παραμελείται είναι η κατάσταση της στεγανοποίησης της πόρτας του ψυγείου. Εάν το λάστιχο έχει φθαρεί ή λερωθεί τότε υπάρχει κίνδυνος απώλειας κρύου αέρα. Είναι καλό λοιπόν να ελέγχουμε περιοδικά την κατάσταση αυτού του στοιχείου και αν χρειαστεί αντικατάσταση.
Savoir Faire Ψυχρού Χώρου
- Sωστή Αποθήκευση Τροφίμων:
- Tα ευπαθή τρόφιμα όπως κρέας ή θαλασσινά πρέπει πάντα να φυλάσσονται στα πιο δροσερά σημεία του ψυγείου μακριά από την πόρτα.
- Tα λαχανικά φυλάσσονται στο ειδικό συρτάρι ώστε να μην παγωθούν αλλά ούτε κι αυτά αλλοιωθούν γρήγορα.
- Tρόφιμα όπως γάλα δεν πρέπει ποτέ ν’ αφήνονται στην πόρτα λόγω των συνεχών αλλαγών στη θερμότητα εκείνη τη θέση; καλύτερα σε πιο εσωτερικές θέσεις όπου οι συνθήκες παραμένουν πιο σταθερές.
- Pώς Φερόμαστε Στο Ψυγειό μας:
- Kαθέ φορά που ανοίγετε βεβαιωθείτε ότι η πόρτα έχει κλείσει καλά πίσω σας γιατί πολλές φορές φαίνεται ότι έκλεισε ενώ μένει μισάνοιχτη!
- Nα γνωρίζετε πού έχετε βάλει κάθε είδος ώστε ν’ αποφευχθεί αναστάτωση με ανοιχτές πόρτες αναζητώντας κάτι συγκεκριμένο!