Εξελίξεις στην Ευρώπη: Πολεμικές Προειδοποιήσεις
Στην Ευρώπη, οι «σειρήνες» του πολέμου ηχούν δυνατά, καθώς η Δύση χρησιμοποιεί «σκοτεινές» προειδοποιήσεις για μια πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία.Μια νέα δήλωση από τον Γερμανό υπουργό Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, προσθέτει έναν ακόμα «κρίκο» σε αυτή την αλυσίδα ανησυχίας. Ο Πιστόριους ανέφερε ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε μπορεί να ήταν το τελευταίο ήρεμο για την Ευρώπη και εκτίμησε ότι μια ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας θα μπορούσε να συμβεί πριν από το 2029. Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν άμεσες αντιδράσεις από τη Μόσχα.
Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι μέχρι πρόσφατα η Γερμανία και το ΝΑΤΟ θεωρούσαν πως μια ρωσική επίθεση στη Συμμαχία θα μπορούσε να συμβεί μετά το 2029. Ωστόσο, οι νέες εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι η κλιμάκωση μπορεί να ξεκινήσει ήδη από το 2028. «Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ίσως έχουμε ήδη ζήσει το τελευταίο ήρεμο καλοκαίρι», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Γερμανία: Σχεδιάζεται μεγάλη εφεδρική δύναμη
Ο Πιστόριους επεσήμανε την ανάγκη των χωρών του ΝΑΤΟ για άμεσο εκσυγχρονισμό και επανεξοπλισμό, σημειώνοντας πως η Γερμανία βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας. Από το 2027, οι πολίτες θα υποβάλλονται σε υγειονομικούς ελέγχους ώστε να εντοπίζονται πιθανοί έφεδροι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, σχεδιάζεται η δημιουργία μιας μεγάλης εφεδρικής δύναμης για την ενίσχυση της αμυντικής δυνατότητας της χώρας.
Η γερμανική κυβέρνηση υπό τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς έχει θέσει ως στόχο τη μετατροπή της Μπούντεσβερ στην πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη. Ο Πιστόριους τόνισε επίσης ότι αν δεχθεί επίθεση η Γερμανία είναι έτοιμη «να σκοτώσει Ρώσους στρατιώτες». Κατά τον ίδιον,μόνο μέσω ισχύος και ετοιμότητας μπορεί να διατηρηθεί η ειρήνη — μια θέση που αντικατοπτρίζει τη σκληρότητα της γερμανικής στάσης απέναντι στη Ρωσία.
Η αντίδραση της Μόσκας
Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, απάντησε στις δηλώσεις του Πιστόριους λέγοντας στο πρακτορείο TASS ότι «μετά από αυτά τα λόγια δεν υπάρχει αμφιβολία ποιος είναι ο επιτιθέμενος». Η Μόσχα εξέφρασε έντονη κριτική σχετικά με τις αναφορές περί επικείμενης σύγκρουσης και κατηγόρησε τη Γερμανία για επιθετική ρητορική.
Οι δηλώσεις του Πιστόριους έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στις 15 Νοεμβρίου στη frankfurter Allgemeine Zeitung όπου υπογράμμισε πως ο κίνδυνος πολέμου δεν είναι θεωρητικός αλλά απαιτεί σοβαρή προετοιμασία και αποφασιστικότητα από τα κράτη μέλη της Συμμαχίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά,το ΝΑΤΟ διαθέτει σημαντικές αποτρεπτικές δυνατότητες όπως πυρηνικά όπλα που συμβάλλουν στη διατήρηση σταθερότητας παρά τις αυξανόμενες εντάσεις.
