Κεφαλονιά: Ένα Απομακρυσμένο Διαμάντι
Ενώ άλλα ελληνικά νησιά αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της υπερβολικής ανάπτυξης λόγω του τουρισμού, η Κεφαλονιά, το μεγαλύτερο από τα Επτάνησα που βρίσκεται δυτικά της ηπειρωτικής Ελλάδας, έχει διατηρήσει την αυθεντική της γοητεία και ηρεμία. Με αυτή τη διαπίστωση ξεκινά το οδοιπορικό της δημοσιογράφου Hilary Swift για τους New York Times.
Σύμφωνα με την ίδια, το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του νησιού είναι ο Αίνος, ένα βουνό ύψους 1.628 μέτρων που φιλοξενεί το μοναδικό εθνικό πάρκο σε ελληνικό νησί. Οι πλαγιές του βουνού παράγουν τη διάσημη ποικιλία κρασιού Ρομπόλα και οι κυματιστές λόφοι συναντούν μια εκπληκτική καταγάλανη θάλασσα που φωτίζεται από τα ιριδίζοντα εξογκώματα των γύρω ασβεστολιθικών βράχων. Το νησί έχει περάσει από πολλές πολιτιστικές επιρροές – Βυζαντινοί, Φράγκοι, Οθωμανοί και Άγγλοι – αλλά οι Βενετοί έχουν αφήσει τη μεγαλύτερη κληρονομιά τους στην αρχιτεκτονική του Φισκάρδου, ενός χωριού που γλίτωσε από τον καταστροφικό σεισμό του 1953.
Η Κεφαλονιά μπορεί να μην διαθέτει πλούσια αρχιτεκτονική ιστορία όπως άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά αναπληρώνει αυτό το κενό με τα μαγευτικά τοπία και την αίσθηση ηρεμίας που προσφέρει στους επισκέπτες οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.
Οι παραλίες στο νότο είναι αμμώδεις με ήρεμα νερά (ενώ στο βορρά συναντάμε περισσότερες παραλίες με βότσαλο).Οι New york Times προτείνουν στους αναγνώστες να «απολαύσουν ένα χαλαρό μπάνιο στην ειδυλλιακή παραλία Πλατύς Γιαλός», μια λιγότερο πολυσύχναστη επιλογή σε σύγκριση με τον κοντινό Μακρύ Γιαλό.Και οι δύο βρίσκονται κοντά στο γραφικό χωριό Λάσση κοντά στο αεροδρόμιο. Μπορείτε να απλώσετε μια πετσέτα ή να νοικιάσετε ξαπλώστρα (20 ευρώ) στην άσπρη άμμο. Αν ψάχνετε για περισσότερη απομόνωση, οδηγήστε περίπου είκοσι λεπτά νοτιοανατολικά προς την μικροσκοπική παραλία Πεσαδά.
Το ταξίδι των τριών ημερών στη Κεφαλονιά συνεχίζεται με μία συμβουλή: «Μην σας ξεγελάσουν οι ψαρόβαρκες – οι ντόποιoι αγαπούν πολύ το κρέας».Γι’ αυτόν τον λόγο η κρεατόπιτα αποτελεί σήμα κατατεθέν για το νησί – μία πίτα γεμάτη κρέας και ρύζι συνδυασμένα με κανέλα και μυρωδικά. Μια από τις καλύτερες εκδοχές μπορείτε να δοκιμάσετε στην Παλιά Πλάκα όπου σερβίρονται πίτες χοιρινής ή μοσχαρίσιας γεύσης (9,90€) καθώς και παστό μπακαλιάρο (10,50€). Αυτός ο χώρος φαγητού τύπου καντίνας βρίσκεται περίπου δέκα λεπτά μακριά από την παραλία Πλατύς Γιαλός.
Η περιήγησή σας θα σας οδηγήσει στη σκιά του Αίνου όπου εκτείνονται οι κύριες αμπελουργικές περιοχές του νησιού καθώς επίσης εκεί καλλιεργείται αποκλειστικά η ποικιλία Ρομπόλα της Κεφαλονιάς γνωστή για τα λεμονάτα λευκά κρασιά της. Τα οινοποιεία σε όλο το νησί προμηθεύονται Ρομπόλα από εδώ ενώ καλλιεργούν κι άλλες ποικιλίες όπως αυτές στο Gentilini Winery & Vineyards.
Συμβουλές για εξερεύνηση:
- Φτέρη & Μύρτος: Αυτές είναι πιθανώς οι πιο εντυπωσιακές ακτές στον νότο απέχουν μόλις σαραντα πέντε λεπτά οδήγησης από το Αργοστόλι μέσω ενός δρόμου πάνω από τη δυτική ακτή.
- Aσσός: Στην επιστροφή προς νότια κατεύθυνση αξίζει να κάνετε μια στάση στην Άσσο – ένα πανέμορφο χωριό γεμάτο πολύχρωμες κατοικίες δίπλα στη θάλασσα.
“Καθώς επιστρέφετε προς Αργοστόλι…”