Συνέντευξη του Υφυπουργού Θανάση Κοντογεώργη για την ΔΕΘ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη
Η συζήτηση γύρω από το κυβερνητικό «καλάθι» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και η περιφερειακή ανάπτυξη αποτέλεσαν τα κύρια θέματα της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το Star Κεντρικής Ελλάδας.
Ο υφυπουργός επεσήμανε αρχικά ότι οι εκλογές προγραμματίζονται για την άνοιξη του 2027,προσθέτοντας ότι «δεν θα είναι μια παραδοσιακή προεκλογική ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός θα μοιραστεί τις σκέψεις του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια». Επίσης, ανέφερε ότι θα γίνει απολογισμός των πεπραγμένων – υπάρχουν θετικά αποτελέσματα αλλά και τομείς που χρήζουν βελτίωσης.Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο πρωθυπουργός «θα παρουσιάσει έναν οικονομικό ορίζοντα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».
Ανεξαρτήτως των προσωπικών απόψεων σχετικά με την κυβέρνηση, ο Θ. Κοντογεώργης δήλωσε ότι «υπάρχει μια σταθερότητα στην οικονομική πολιτική»,τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει ξεχάσει τους πολίτες μόνο κατά τη διάρκεια των εκλογών.
«Προηγουμένως είχαμε λάβει μέτρα όπως οι τριετίες και οι ρυθμίσεις για τους συνταξιούχους καθώς και πέρσι με τη φορολογική μεταρρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά. Εκφράζοντας αισιοδοξία δήλωσε: «Πιστεύω ότι αυτό το Σάββατο θα κάνουμε ένα ακόμα βήμα μπροστά». Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, η ελληνική οικονομία διαθέτει τις βάσεις και τις δυνατότητες να επιτύχει σημαντικές αναπτύξεις: «Ελπίζουμε η διεθνής συγκυρία να μας ευνοήσει ώστε οι προσπάθειές μας να αποδώσουν καρπούς», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μετά τη ΔΕΘ, ζήτησε υπομονή μέχρι το Σάββατο ώστε να ακούσουμε απευθείας τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στους ελευθεροεπαγγελματίες, τους μικρούς επιχειρηματίες καθώς και στις οικογένειες με παιδιά.
Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής: «Ο μοναδικός τρόπος βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης είναι μέσω αύξησης των εισοδημάτων», σημείωσε ενώ παραδέχθηκε πως αν και υπάρχει πρόοδος στα εισοδήματα αυτή δεν γίνεται πλήρως αισθητή λόγω εξωτερικών παραγόντων που σχετίζονται με τον πληθωρισμό.
Σε κάθε περίπτωση ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει στο δρόμο της φοροαπαλλαγής αλλά και στην αύξηση του συνολικού πλούτου. Όσον αφορά στον πληθωρισμό ειδικότερα ανέφερε: «Ήδη διαπιστώνουμε κάποιες ενδείξεις μειωμένων τιμών κυρίως στα τρόφιμα παρόλο που ξεκινήσαμε από υψηλά επίπεδα». Συμπλήρωσε δε πως υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες σε πολλές κοινωνικές ομάδες αλλά υπάρχει επίσης μια συνεχιζόμενη βελτίωση χάρη στη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική καθώς επίσης στον κόπο του ελληνικού λαού. Κατέληξε λέγοντας πως στη φετινή ΔΕΘ επιδιώκουν να επιστρέψουν όσα μπορούν στους πολίτες δίκαια κι αναλογικά.
Για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ανά τη χώρα υπογράμμισε την κυβερνητική δέσμευση για επιτάχυνση ολοκλήρωσης σημαντικών έργων μέχρι τον Μάιο του 2027.Αναφέρθηκε μάλιστα στα πρόσφατα εγκαίνια ενός νέου τμήματος του Μετρό Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό.
Sχετικά με την περιφερειακή ανάπτυξη ο υφυπουργός σημείωσε ότι γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή αφού έχουν θέσει προτεραιότητες κατάλληλες γι’ αυτές. Επίσης επισήμανε πόσο κρίσιμο είναι ποια κυβέρνηση θα υπάρξει στο μέλλον καθώς στο δεύτερο εξάμηνο του 2027 κλείνει η συζήτηση γύρω από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
“Μέχρι τον Μάιο έχουμε δύο βασικούς στόχους:“Να ολοκληρώσουμε όσα έχουν ξεκινήσει σε επίπεδο υποδομών” ενώ παράλληλα πρέπει “να καταθέσουμε το νέο εθνικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού”.“Ποτέ κανείς αυτοδιοικητικός δεν έχει αποκλειστεί από τη διαδικασία”, διαβεβαίωσε προσθέτοντας “δεν υπάρχει κομματικός χρωματισμός γιατί αφορά όλους μας”. Από την άλλη πλευρά μπορεί κάποιες φορές εγωισμοί ή σκοπιμότητες να εμφανίζονται ωστόσο ποτέ δεν έδωσε σημασία σ’ αυτά.”
“Η δουλειά αυτή έχει εκλογικό ορίζοντα αλλά συνεχίζει να φέρνει αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.”“Όταν ρωτήθηκα σχετικά με ένα σημαντικό έργο όπως ο δρόμος Λαμίας – Καρπενησίου ενημέρωσα ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθούν διαδικασίες απαλλοτρίωσης κι ανάθεση εργολαβιών.” Διαβεβαίωσε τέλος “οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι” καταλήγοντας “θα πραγματοποιηθεί αυτό που είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην περιοχή.”
