Ρωσία και Ουκρανία: Νέες Προτάσεις για Συνομιλίες
Το Κρεμλίνο επαναφέρει την πρόταση προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να επισκεφθεί τη Μόσχα για διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία έχει επαναλάβει αυτή την πρόσκληση αλλά δεν έχει λάβει καμία απάντηση μέχρι στιγμής, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.Πέρυσι ο Ζελένσκι είχε απορρίψει μια παρόμοια προσφορά και είχε προτείνει στον Βλαντίμιρ Πούτιν να επισκεφθεί το Κίεβο.
Ο Γιούρι Ουσακόφ, σύμβουλος του Κρεμλίνου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε χθες ότι οποιαδήποτε μελλοντική συνάντηση μεταξύ των δύο προεδρών θα πρέπει να είναι καλά οργανωμένη και επικεντρωμένη σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Στην κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι η Μόσχα δεν αποκλείει μια τέτοια συνάντηση και διαβεβαίωσε ότι αν ο Ζελένσκι επιθυμεί να έρθει στη Μόσχα, η ασφάλεια του θα είναι εξασφαλισμένη.
Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας ανέφερε το Σάββατο στην ιστοσελίδα Axios ότι οι δύο ηγέτες βρίσκονται «πολύ κοντά» σε μια πιθανή συνάντηση μετά από τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Αμπού Ντάμπι την προηγούμενη εβδομάδα με τη μεσολάβηση της Ουάσιγκτον.
Κρεμλίνο: “Το εδαφικό ζήτημα δεν είναι το μόνο εμπόδιο”
Ο Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε επίσης σήμερα ότι οι διαφορές σχετικά με τα εδάφη δεν είναι το μοναδικό θέμα που μπορεί να καθυστέρησει μια ενδεχόμενη συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία. Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως το εδαφικό ζήτημα είναι το μόνο εκκρεμές θέμα, απάντησε: «Δεν νομίζω».Ωστόσο δεν διευκρίνισε άλλα σημαντικά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.
Η Ρωσία απαιτεί την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από περίπου 20% της περιοχής του Ντονέτσκ που βρίσκεται εκτός του ελέγχου τους. Από την πλευρά του Κιέβου υπάρχει ξεκάθαρη θέση ότι δεν θα παραχωρήσει εδάφη τα οποία η Ρωσία δεν έχει καταλάβει μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε χθες πως γίνονται εντατικές προσπάθειες για την επίλυση αυτών των θεμάτων στις συνομιλίες υπό τη διαιτησία των ΗΠΑ. Περιγράφοντας τη διαφωνία ως ένα κρίσιμο εκκρεμές ζήτημα τόνισε πως είναι «πολύ δύσκολο» να επιλυθεί.
