«Κυρανάκης: Δεσμεύσεις για την Αναγέννηση του Ελληνικού Σιδηροδρόμου»

Κυρανάκης: Νομοθετικές βελτιώσεις στον νέο ΚΟΚ για ταξί, τροχόσπιτα, πρόστιμα

Δέσμευση για Ασφάλεια στους Σιδηροδρόμους

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην ξαναζήσει ποτέ η πατρίδα μας την τραγωδία των Τεμπών»,δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Κυρανάκης κατά τη διάρκεια της ολομέλειας της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο με τίτλο «Αναβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, αξιολόγηση προσωπικού σιδηροδρόμων, ενίσχυση εποπτείας σιδηροδρομικού δικτύου…», το οποίο ψηφίστηκε «κατά πλειοψηφία».

Ο κ. Κυρανάκης τόνισε ότι από την αρχή της θητείας του έχει στο μυαλό του τους γονείς και τους συγγενείς των θυμάτων: «Σε αυτή τη μεγάλη τραγωδία,είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναζήσει η χώρα μας μια τέτοια κατάσταση». Ανέφερε επίσης ότι παρά τις προκλήσεις και τις αμφιβολίες που υπάρχουν γύρω από αυτό το θέμα, πρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα.

Παρουσιάζοντας τα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή νέων λειτουργιών που θα ενισχύσουν την ασφάλεια στους σιδηρόδρομους, ο κ. Κυρανάκης εξέφρασε το όραμά του για πενταπλασιασμό της χωρητικότητας των γραμμών: «Η Ελλάδα μπορεί να συνδεθεί καλύτερα με την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω στρατηγικών λιμανιών όπως αυτά του Πειραιά και Θεσσαλονίκης». Με τη ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών συστημάτων ασφαλείας μέχρι το καλοκαίρι του 2026, αναμένεται αύξηση όχι μόνο στην ασφάλεια αλλά και στη χωρητικότητα του δικτύου.

«Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των τρένων που κυκλοφορούν καθημερινά στην ίδια γραμμή έως πέντε φορές», πρόσθεσε ο υπουργός.Αυτό θα προσφέρει στις ελληνικές επιχειρήσεις έναν πιο οικονομικό τρόπο εξαγωγής προϊόντων προς την Ευρώπη.

Σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο ανέφερε: «Είμαι έτοιμος να αναλάβω πολιτικό κόστος για ευέλικτες διαδικασίες προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ και άλλες μεταρρυθμίσεις ώστε τα έργα να προχωρούν γρηγορότερα». Επίσης ενημέρωσε πως τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (“ντρόουν”) είναι ήδη σε χρήση για επιτήρηση συγκεκριμένων τμημάτων γραμμής.

Ο κ. Κυρανάκης διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχει εγκατασταθεί πλήρως το σύστημα αυτόματης πέδησης ETCS σε όλους τους συρμούς που συνδέουν Αθήνα – Θεσσαλονίκη ενώ νέο σύστημα θα εγκατασταθεί στο κατεστραμμένο τμήμα λόγω κακοκαιρίας μέσα σε 12 μήνες.

“Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε μέχρι τον φθινόπωρο του 2026 η γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη να διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστήματα”, υπογράμμισε ο υπουργός.

Για τη γεωεντοπιστική τεχνολογία είπε πως οι εκπαιδεύσεις υπαλλήλων έχουν προγραμματιστεί ενώ οι δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει: “Μας δίνεται η δυνατότητα πλέον να έχουμε τρένα που δεν κινούνται ‘τυχαία'”.

Aπαντώντας στην ανάγκη ευρωπαϊκής πιστοποίησης δήλωσε: “Δεν πρόκειται να περιμένουμε απλώς οδηγίες από τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες”. Ο στόχος είναι άμεσος και επικεντρώνεται στις ανάγκες της χώρας τώρα.

Tο νομοσχέδιο παρέχει επίσης δυνατότητες επιστροφής σε Έλληνες ειδικούς από το εξωτερικό με εμπειρία στους σύγχρονους σιδηροδρόμους: “Για πρώτη φορά μπορούμε να τους αμείψουμε σωστά σύμφωνα με τις ικανότητές τους”, ανέφερε καταλήγοντας πως λειτουργεί ήδη πλατφόρμα όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι ειδικοί να δηλώσουν τις ειδικότητές τους για θέσεις εργασίας στον ΟΣΕ.

Scroll to Top