Η Ελλάδα Αντιμετωπίζει Σοβαρές Υδατικές Ελλείψεις το Καλοκαίρι
Η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με περιοχές όπως ο Έβρος, η Ήπειρος και η Κρήτη να πλήττονται από σοβαρές ελλείψεις νερού. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία και τις μειωμένες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει κρίσιμες συνθήκες για την αγροτική παραγωγή και την καθημερινή ύδρευση σε τουριστικούς προορισμούς.
Έβρος: Ανησυχία για τις Αγροτικές Καλλιέργειες
Στον Νότιο Έβρο, οι αγρότες βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής καθώς ο ποταμός εμφανίζει πρωτοφανώς χαμηλές στάθμες, θυμίζοντας τη μεγάλη λειψυδρία που είχε σημειωθεί το 1987. Ο πρόεδρος του Αγροτικού & Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης,Κώστας Αλεξανδρής,ανέφερε ότι οι αντλίες του ΤΟΕΒ είναι σχεδόν ανενεργές,αφήνοντας τις καλλιέργειες χωρίς άρδευση.
Οι αιτίες αυτής της κατάστασης είναι πολλές: ελάχιστες βροχοπτώσεις, περιορισμένες χιονοπτώσεις και υπεραντλήσεις από την Τουρκία. «Η Τουρκία έχει 450.000 στρέμματα μόνο με ρύζι και τεράστια αντλιοστάσια. Εμείς έχουμε δύο πρόχειρες δεξαμενές»,τόνισε χαρακτηριστικά.
Για να διαχειριστεί αυτήν την κρίση, ο ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για τη σωστή χρήση του νερού. Αυτά περιλαμβάνουν απαγόρευση άρδευσης χωρίς έγκριση υδρονομέα και υποχρεωτικό διάστημα 10 ημερών μεταξύ ποτισμάτων.
Ήπειρος: Ξηρασία στις Λίμνες και τα Ρέματα
Στην Ήπειρο η κατάσταση είναι εξίσου δραματική καθώς ποτάμια και λίμνες έχουν στερέψει λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που πλήττει την περιοχή εδώ και μήνες.Τα εντυπωσιακά πέτρινα γεφύρια στο Ζαγόρι στέκονται πάνω από ξεραμένα κοίτια ενώ η λίμνη Παμβώτιδα στα Ιωάννινα έχει υποχωρήσει σημαντικά κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα.
Οι πηγές των ποταμών Λούρου και Αράχθου παρουσιάζουν αισθητή μείωση στην παροχή τους ενώ οι ορεινές κοινότητες αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υδροδότησης κατά τις θερμές ώρες της ημέρας.
Κρήτη: Επιδεινούμενη Υδάτινη Κρίση
Sτην Κρήτη η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει δραματικά το ήδη επιβαρυμένο υδάτινο ισοζύγιο της περιοχής. Τα φράγματα λειτουργούν στα όριά τους ενώ οι πρόσφατες περίοδοι ανομβρίας προκαλούν έντονη ανησυχία εν όψει Αυγούστου.
“Το φράγμα Αποσελέμη,”, σύμφωνα με πληροφορίες από το cretalive, “που εξυπηρετεί Ηράκλειο και Λασίθι έχει πέσει στα 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.”
“Η στάθμη αναμένεται να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο,”, δήλωσε ο Θοδωρής Νίνος από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης.“Τα υπόλοιπα φράγματα δείχνουν καλύτερη κατάσταση αλλά υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες.”
“Η εικόνα της λίμνης Κουρνά,” , που χρησιμοποιείται για ύδρευση στην περιοχή Ρεθύμνου,“είναι επίσης απογοητευτική.”