Θάνατος Πολίτη από Ισραηλινή Αεροπορική Επιδρομή στο Νότιο Λίβανο
Ένας πολίτης έχασε τη ζωή του εξαιτίας αεροπορικής επιχείρησης του Ισραήλ στην περιοχή του νότιου Λιβάνου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Συγκεκριμένα, παρά την ισχύουσα κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, σημειώθηκε νέα αεροπορική επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι «πλήγμα του ισραηλινού εχθρού (…) εναντίον οχήματος στην πόλη Αλ Μανσούρι, στην περιφέρεια της Τύρου, σκότωσε έναν πολίτη».
Όπως μεταδίδει το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, το θύμα ήταν ο διευθυντής ενός σχολείου στην περιοχή με όνομα Μοχάμεντ Σουάιχ.Ο Σουάιχ σκοτώθηκε από πλήγμα που προήλθε από ισραηλινό drone. Μέχρι στιγμής οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δεν έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο σχετικά με τα γεγονότα.
Νωρίτερα, η FINUL (Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο) κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό για πυρά κατά μελών της στο νότιο τμήμα της χώρας. Ωστόσο, οι αρχές του Ισραήλ υπογράμμισαν ότι δεν είχαν στόχο τους κυανόκρανους «εσκεμμένα».
Συνεχιζόμενοι Βομβαρδισμοί Παρά την Κατάπαυση Πυρός
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρά τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή τον Νοέμβριο του 2024 και είχε ως στόχο να τερματίσει τις εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ,οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται καθημερινά στο Λίβανο. Οι επιχειρήσεις αυτές φαίνεται να επικεντρώνονται σε θέσεις των σιιτικών δυνάμεων προκειμένου να αποτραπεί η ανοικοδόμηση των υποδομών που έχει καταστρέψει η Χεζμπολάχ.
Tέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η FINUL συνεργάζεται στενά με τον στρατό του Λιβάνου για την εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Νοεμβρίου 2024.Εν τω μεταξύ, η Χεζμπολάχ φαίνεται να έχει αποδυναμωθεί λόγω των συγκρούσεων με το Ισραήλ ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις προς την κυβέρνηση του Λιβάνου για τον αφοπλισμό αυτής της οργάνωσης και τη μεταφορά ευθυνών στον εθνικό στρατό.Παρόλα αυτά, το σιϊτικό κίνημα αρνείται πεισματικά αυτή την προοπτική.
