Λονδίνο: Αποστολή μηνύματος στον Πούτιν – ‘Αφήστε τους λεονταρισμούς και ελάτε σε διάλογο

Aπάντηση Λονδίνου στις απειλές Πούτιν μετά τα περί “πολέμου”: “Να αφήσει τους λεονταρισμούς και να κάτσει να συζητήσει”

Αντίκτυποι των Δηλώσεων Πούτιν στην Ευρώπη

Η Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήρισε τις πρόσφατες απειλές του Ρώσου προεδρου προς την Ευρώπη ως «ακόμα μια φλυαρία του Κρεμλίνου από έναν πρόεδρο που δεν είναι σοβαρός όσον αφορά την ειρήνη». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εμπλακεί σε στρατιωτική σύρραξη.

Όταν ρωτήθηκε αν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προετοιμασμένο για πόλεμο, ο εκπρόσωπος του Κιρ Στάρμερ ανέφερε ότι «η επένδυση της κυβέρνησης στην άμυνα είναι εμφανής σε όλους» και τόνισε πως «οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι πάντα έτοιμες να υπερασπιστούν αυτή τη χώρα». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν «ενωμένες στη στήριξη της Ουκρανίας» και το ΝΑΤΟ έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε απειλή με ενότητα και δύναμη.

Ο υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ σχολίασε τις δηλώσεις του Πούτιν λέγοντας ότι πρόκειται για «ίδια πανtiέρα παλληκαρισμών», ενώ η υπουργός Εξωτερικών Ιβέτ Κούπερ επισήμανε πως ο Ρώσος πρόεδρος θα πρέπει να «σταματήσει τους λεονταρισμούς» κατά την είσοδό της στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Η αντίδραση του Λονδίνου στις δηλώσεις Πούτιν

Ο Στρίτινγκ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει σχέδια για επίθεση στην Ευρώπη, αλλά προειδοποίησε: «Εάν ξαφνικά αποφασίσει να κηρύξει πόλεμο εναντίον μας και τον ξεκινήσει, είμαστε έτοιμοι αμέσως. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό». Σε συνέντευξή του στο Sky News είπε: «Πρέπει να το δούμε ως αυτό που πραγματικά είναι – μια επανάληψη παλιών παλικαρισμών από τον πρόεδρο Πούτιν. Η ειρωνεία στο γεγονός ότι ο ίδιος μιλάει για πολεμική συμπεριφορά από τους Ευρωπαίους ηγέτες θα ήταν γελοία αν οι πράξεις του στην Ουκρανία δεν ήταν τόσο σοβαρές».

Πρόσθεσε επίσης πως «λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την απειλή από τη Ρωσία» και διαβεβαίωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στις επενδύσεις στον τομέα της άμυνας.

Η υπουργός Εξωτερικών Κούπερ κάλεσε τον Πούτιν να σταματήσει τους λεονταρισμούς και την αιματοχυσία. Ανέφερε επίσης πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσφέρει επιπλέον 10 εκατομμύρια λίρες στην Ουκρανία για την αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών μετά τις επιθέσεις που υπέστησαν από τον ρωσικό στρατό κατά την άφιξή της στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στο Βέλγιο.

“Δύο πρόεδροι επιδιώκουν την ειρήνη – ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Ζελέnski”. “Ωστόσο, μέχρι στιγμής, όσα έχουμε δει από τον πρόεδρο Πούtin περιορίζονται σε προσπάθειες κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Γι’ αυτό καλείται ο Πρόεδρος Πούtin να σταματήσει τους ψευτοπαλικαρισμούς και τα αιματοκυλίσματα ώστε να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σκοπό μια δίκαιη κι ανθεκτική ειρηνευτική λύση για την Ουκρα νία καθώς επίσης κι ασφάλεια για όλη την Ευρώπη καθώς και το ΝΑΤΟ.”

Scroll to Top