«Λοβέρδος: Ενωθείτε για την Υποστήριξη της Επιστολικής Ψήφου στον Απόδημο Ελληνισμό»

Απόδημος Ελληνισμός: Ο Λοβέρδος ζητά στήριξη της επιστολικής ψήφου από όλα τα κόμματα

Η Σχέση Κράτους και Διασποράς: Από τη Ρητορική στην Πράξη

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γιάννης Λοβέρδος, επισημαίνει ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ κράτους και διασποράς μεταβαίνει από τα λόγια στις πράξεις.

«Το βασικό μήνυμα που στέλνω στους Έλληνες του εξωτερικού είναι απλό: η Ελλάδα είναι εδώ! Όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη», δηλώνει.

Ψηφιακή Υποστήριξη και Ανθρώπινη Επαφή

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρει ότι η ψηφιακή μετάβαση δεν υποκαθιστά την ανθρώπινη επαφή. «Με το ψηφιακό προξενείο, το κράτος πάει στον πολίτη», εξηγεί. Η ψηφιοποίηση συμβάλλει στη μείωση της γραφειοκρατίας και της φυσικής ταλαιπωρίας των πολιτών. Τα προξενεία παραμένουν διαθέσιμα για όσους χρειάζονται προσωπική εξυπηρέτηση, ενώ οι ελληνικές κοινότητες παρέχουν υποστήριξη στους ηλικιωμένους και σε εκείνους που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Η Ιστορική Σημασία της Επιστολικής Ψήφου

Ο υφυπουργός τονίζει τη σημασία της επιστολικής ψήφου: «Ήταν ένα ιστορικό βήμα που εφαρμόστηκε πιλοτικά στις ευρωεκλογές και τώρα επεκτείνεται. Θέλουμε περισσότερους Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν γιατί η δημοκρατία ενδυναμώνεται όταν περιλαμβάνει όλους τους πολίτες». Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τρεις έδρες για τους αποδήμους στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ενισχύοντας έτσι τη φωνή τους.

Kάλεσμα προς την Αντιπολίτευση: «Υπερψηφίστε»

«Η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου δεν είναι απλά τεχνικό ζήτημα», λέει ο κ. Λοβέρδος. «Αποτελεί πολιτική επιλογή». Καλεί την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Υπογραμμίζει ότι η στήριξη όλων των κομμάτων είναι κρίσιμη για να μετατραπεί η συμμετοχή των αποδήμων σε πραγματική δύναμη στο πολιτικό σκηνικό.

Νέα Γενιά και Ελληνική Ταυτότητα

Ο υφυπουργός αναγνωρίζει τη σημασία των προγραμμάτων φιλοξενίας καθώς επίσης της εκμάθησης ελληνικών για τη σύνδεση των νέων με την πατρίδα: «Όταν δίνεις εργαλεία στους Απόδημους και τους δείχνεις ότι η Ελλάδα είναι εδώ, η ανταπόκριση είναι άμεση». Τα ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό διατηρούν ζωντανό τον γλωσσικό πλούτο μας προσφέροντας στους νέους μια αίσθηση ανήκειν στον ελληνισμό.

Διασπορά ως Πρεσβευτής της Ελλάδας

“Οι Έλληνες της διασποράς είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας στον κόσμο”, επιβεβαιώνει ο Γιάννης Λοβέρδος. Μέσω των δράσεών τους προωθούν τα συμφέροντα της χώρας διεθνώς ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τις αξίες μας παγκοσμίως. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει αυτό το δυναμικό μέσω συνεργασιών που ενισχύουν τις σχέσεις μεταξύ πατρίδας και διασποράς.

Mακροπρόθεσμα Στρατηγικά Σχέδια

Kλείνοντας ο υφυπουργός σημειώνει πως οι σχέσεις Ελλάδας – Απόδημων δεν περιορίζονται μόνο σε συμβολικές κινήσεις: «Θα ήθελα οι Έλληνες του εξωτερικού να νιώθουν ότι έχουν έναν σταθερό συμπαραστάτη δίπλα τους που τους ακούει κι εκτιμά τις ανάγκες τους». Ο στόχος παραμένει οι απόδημοι να αισθάνονται καθημερινά την παρουσία της Ελλάδας στη ζωή τους.

Scroll to Top