«Μάικ Πομπέο: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Θέτει Ξεκάθαρα τις Κόκκινες Γραμμές της Ελλάδας»

Μάικ Πομπέο: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας

Δηλώσεις Μάικ Πομπέο για την Τουρκία και την Ελλάδα

«Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να ξεκαθαρίσει ποιές είναι οι κόκκινες γραμμές της, όπως ήδη πράττει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης» δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και Ρεπουμπλικάνος Μάικ Πομπέο σε συνέντευξή του στο powergame.gr.Στην τοποθέτησή του, ανέλυσε τις πιθανές αντιδράσεις της Αθήνας προκειμένου να διασφαλίσει τα θεμελιώδη κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ειδικά σε μια περίοδο που το τουρκολιβυκό μνημόνιο προκαλεί νέες προκλήσεις και διπλωματικές αναταραχές.

Ο Πομπέο τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας παραμένει σταθερή, συνεχώς πιέζοντας τα όρια. Αναφέρθηκε επίσης στην πρώτη θητεία του προεδρικού Τραμπ, όπου «ο πρόεδρος Τραμπ άσκησε πιέσεις στην Άγκυρα προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. Τότε υπέστη μεγάλο οικονομικό πλήγμα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ».

Η παράνομη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης έχει επαναφέρει εντάσεις στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας σε μια εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας στην περιοχή. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί η Αθήνα καθώς και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι να αντιδράσουν ώστε να προστατεύσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα χωρίς να δημιουργηθεί αρνητική ατμόσφαιρα ενώ υπάρχουν τόσα ανοικτά μέτωπα στη Μέση Ανατολή.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι νέα· η διαμάχη για τον έλεγχο θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο έχει ιστορία που χρονολογείται χρόνια πίσω. Όπως σημείωσε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, «είναι πολύτιμο να υπάρχει αυτή η σαφήνεια από την αρχή». Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία μιας ειρηνικής προσέγγισης στην επίλυση διαφορών με ισχυρή στήριξη στα δικαιώματα της Ελλάδας.

Η Τουρκία επιδιώκει έναν πιο ισχυρό ρόλο στην περιοχή και έχει ασκήσει κριτική στον Νετανιάχου σχετικά με τις επιθέσεις στη Γάζα αλλά και στο Ιράν. Επιπλέον, έχει συμβάλει στη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.

Σχετικά με τη δεύτερη θητεία Τραμπ, ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς θα αντιμετωπιστεί η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα με αυτό το πλαίσιο συνεργασίας στο ΝΑΤΟ όπου συνεχίζει να κρατά ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, οι διπλωματικές κινήσεις που κάνει ο Ερντογάν δείχνουν ότι υπάρχουν τρόποι συνεργασίας που μπορούν ωφελήσουν τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Δύση γενικότερα.

Στην περίπτωση της Συρίας θα είναι κρίσιμο πώς θα κινηθεί η Άγκυρα καθώς μια νέα κυβέρνηση καλείται να ενώσει μια χώρα που υπήρξε διαιρεμένη επί δεκαετίες. Υπάρχουν πληροφορίες ότι μπορεί σύντομα να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Συρίας και Ισραήλ για θέματα ασφαλείας υπό όρους αποδεκτούς από όλες τις πλευρές.

Scroll to Top