Μακρόν: ‘Πρώτα η Ευρώπη, μετά ο διάλογος με Πούτιν – Εγγυήσεις για την Ουκρανία προτεραιότητα

Μακρόν για Πούτιν: “Δεν επείγει ο διάλογος” – Πρώτα κοινή ευρωπαϊκή γραμμή και εγγυήσεις για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η επανέναρξη του απευθείας διαλόγου με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν είναι άμεση προτεραιότητα. Αντίθετα, τόνισε την ανάγκη για συντονισμένη προετοιμασία σε επίπεδο Ευρώπης. Μετά την ολοκλήρωση μιας άτυπης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι η επικοινωνία με τη Μόσχα απαιτεί στρατηγική που να έχει συμφωνηθεί συλλογικά. «Δεν είναι ζήτημα ημερών, προετοιμάζουμε τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει πρώτα να καθορίσουν τις θέσεις τους σχετικά με το τι επιθυμούν από έναν πιθανό διάλογο. Η κύρια προτεραιότητα είναι να προσδιοριστούν οι απαιτήσεις και οι στόχοι της ευρωπαϊκής πλευράς πριν από οποιαδήποτε επαφή με το Κρεμλίνο.

Ο Μακρόν είχε ήδη εκφράσει τον Δεκέμβριο την επιθυμία του για επαναφορά των επικοινωνιών με τον Ρώσο πρόεδρο μετά τη διακοπή λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας,στις αρχές αυτού του μήνα έστειλε τον διπλωματικό του σύμβουλο στη Μόσχα ως μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως προπαρασκευαστική. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει τώρα ο Γάλλος πρόεδρος, η επόμενη φάση δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς προηγούμενη ευρωπαϊκή συμφωνία. «Θέλουμε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και επίσης κάποια ζητήματα που αφορούν τους Ευρωπαίους», σημείωσε και τόνισε ότι το θέμα δεν περιορίζεται μόνο στον πόλεμο αλλά αφορά τη συνολική αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ο Μακρόν επισήμανε επίσης ότι οι διαβουλεύσεις πρέπει να γίνουν οργανωμένα και χωρίς «πάρα πολλούς συνομιλητές» ώστε να υπάρχει μια σαφής και συνεπής ευρωπαϊκή φωνή. Αυτή η αναφορά ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια αποφυγής πολυφωνίας που θα μπορούσε να μειώσει τη διαπραγματευτική δύναμη της ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι έτοιμοι «την κατάλληλη στιγμή» με κοινές θέσεις σχετικά με την ασφάλεια και το μέλλον της ηπείρου τους. Η στάση αυτή δείχνει πως ο διάλογος με τη Μόσχα παραμένει ανοικτός αλλά θα γίνει μόνο αν εξασφαλιστούν σαφείς όροι και προϋποθέσεις.

Scroll to Top