Σχόλια για τη Συμφωνία του Λιμανιού της Ελευσίνας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέρθηκε στη συμφωνία που αφορά το λιμάνι της Ελευσίνας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ 100,3. Τόνισε ότι αυτή η εξέλιξη δεν είναι απλώς ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά αποτελεί συνέχεια στρατηγικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ανάμεσα σε αυτές τις πρωτοβουλίες περιλαμβάνονται η ανακήρυξη ΑΟΖ με την Ιταλία και οι ενεργειακές συνεργασίες που καθιστούν την Ελλάδα έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Επιπλέον, μίλησε και για τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια.
Όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα καταγράφει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη. Έργα όπως η επέκταση της Ρεβυθούσας και άλλες υποδομές έχουν ήδη ξεκινήσει πριν από το 2024. Υπογράμμισε πως αυτές οι προσπάθειες προσφέρουν οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη ενώ τόνισε ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Αναφερόμενος στις αμερικανικές επενδύσεις και στη συμμετοχή της DFC στο έργο ΟΝΕΧ στην Ελευσίνα, σημείωσε ότι όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτά αν η Ελλάδα δεν είχε αποκαταστήσει την αξιοπιστία της. Απέκλεισε επίσης τις επικρίσεις περί «στρατηγικής ήττας» μετά την εκλογή Τραμπ, επισημαίνοντας μια σειρά σημαντικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί.
Στον τομέα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε ότι η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Ουκρανία βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τόνισε την ανάγκη να αναδειχθεί η υποκρισία όσων καταδικάζουν την εισβολή στην Κύπρο αλλά όχι αυτή στην Ουκρανία. Παράλληλα ανέφερε πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με το ρωσικό φυσικό αέριο.
Για τις τιμές ενέργειας επισήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει το 10ο φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα λιανικής στην Ευρώπη και πως έχει δαπανήσει πάνω από 12 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ανέφερε επίσης ότι σύντομα θα υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης ενέργειας ενώ τόνισε πως οι συνολικές προσπάθειες κατά της ακρίβειας περιλαμβάνουν αύξηση εισοδημάτων καθώς επίσης μείωση φόρων και αύξηση θέσεων εργασίας.
Επιπλέον έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις στην οικονομία όπως είναι αύξηση του μέσου μισθού κατά 28% (11% πραγματική),σημαντική πτώση ανεργίας,άνοδος των εξαγωγών καθώς επίσης διπλασιασμό των άμεσων ξένων επενδύσεων μαζί με μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη που μειώνουν τον χρόνο απονομής δικαιοσύνης. Υπογράμμισε τέλος πως πλέον η ανάπτυξη στη χώρα είναι ταχύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο χωρίς κίνδυνο «να ξεμείνει από πόρους» μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης.
Παράλληλα ασκήθηκε κριτική στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με «ασάφεια στρατηγικής» καθώς επίσης για «πολιτική διπλής βάρκας». Όσο αφορά το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα δήλωσε πως ο πρώην πρωθυπουργός παρουσιάζει αυτοαναφορικότητα χωρίς αυτοκριτική ενώ πρέπει να θυμόμαστε τα γεγονότα εκείνης της περιόδου το 2015.
