Πρωτοποριακό πείραμα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κατά τη διάρκεια της συναυλίας των Metallica
Απόψε (9/5), το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προχωρά σε μια καινοτόμο επιστημονική μελέτη, εγκαθιστώντας σεισμογράφο για να παρακολουθήσει τη συναυλία των Metallica στο ΟΑΚΑ. Σκοπός είναι να εξεταστεί αν η μαζική και συγχρονισμένη κίνηση δεκάδων χιλιάδων θεατών μπορεί να προκαλέσει μετρήσιμες μικροδονήσεις στο έδαφος της περιοχής.
Το πείραμα ανακοινώθηκε μέσω μιας ανάρτησης στο Facebook και είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια καταγραφή στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια μιας τόσο μεγάλης συναυλίας. Οι πόρτες του σταδίου άνοιξαν στις 16:00, οι Knocked Loose ανέβηκαν στη σκηνή στις 18:00, ακολούθησαν οι Gojira στις 19:00, ενώ το θρυλικό συγκρότημα αναμένεται να εμφανιστεί γύρω στις 20:30 μπροστά σε περίπου 70.000 θεατές σε μια sold out βραδιά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου, τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί παρόμοια φαινόμενα διεθνώς σε μεγάλες συναυλίες όπου η ενέργεια του κοινού έχει δημιουργήσει ασθενείς σεισμικές δονήσεις γνωστές ως «concert quakes» (συναυλιακοί σεισμοί). Η αποψινή εμφάνιση θεωρείται ιδανική ευκαιρία για την παρατήρηση αυτού του φαινομένου καθώς η μαζική παρουσία θεατών μπορεί να αφήσει ένα μοναδικό σεισμικό αποτύπωμα.
Πώς οι Metallica προκαλούν «σεισμό»
Οι λεγόμενοι «concert quakes» δεν είναι πραγματικοί τεκτονικοί σεισμοί αλλά μηχανικές δονήσεις που προκύπτουν από τη συγχρονισμένη κίνηση χιλιάδων ανθρώπων. Όταν δεκάδες χιλιάδες θεατές πηδούν ή χορεύουν στον ίδιο ρυθμό, η συνολική ενέργεια που μεταφέρεται στο έδαφος είναι αρκετή ώστε να ανιχνευθεί από ευαίσθητους σεισμογράφους. Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί επανειλημμένα σε εμφανίσεις του συγκροτήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου επιστήμονες κατέγραψαν μικροδονήσεις όταν το κοινό άρχισε να χοροπηδά στους ήχους του «Enter Sandman», γεγονός που οδήγησε στη διαδικτυακή ονομασία «Metallica Quake».Το συγκεκριμένο κομμάτι θεωρείται ότι προκαλεί τις πιο έντονες δονήσεις λόγω του σταθερού και δυνατού ρυθμού που ωθεί το πλήθος σε τέλειο συντονισμό.
Σε προηγούμενες παραστάσεις τους, η συγχρονισμένη κίνηση περισσότερων από 60.000 θεατών είχε ήδη οδηγήσει στην καταγραφή σεισμικής δραστηριότητας από επιστημονικά όργανα, υπογραμμίζοντας έτσι τη σύνδεση μεταξύ μουσικής, ανθρώπινης ενέργειας και γεωφυσικής.
Η ευρωπαϊκή περιοδεία M72 ξεκινά στην Αθήνα
Η εμφάνιση στο ΟΑΚΑ σηματοδοτεί την έναρξη της ευρωπαϊκής φάσης της παγκόσμιας περιοδείας M72 των Metallica. Αυτή θα διαρκέσει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με συνολικά 16 συναυλίες στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τους μήνες Μαΐο έως Ιούλιο. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που φιλοξενεί το συγκρότημα με την κυκλική σκηνή τύπου 360° να στήνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.Αυτή αποτελεί δημιούργημα της εταιρείας TAIT και περιλαμβάνει έναν ειδικά σχεδιασμένο χώρο στον πυρήνα της σκηνής καθώς επίσης μηχανισμούς ανύψωσης και οθόνες που επιτρέπουν στον ντράμερ Λαρς Ούλριχ να εναλλάξει μεταξύ διαφορετικών drum sets καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.
