Μισέλ Ομπάμα: Η Τέχνη της Αυτονομίας – Πώς Διδάσκει τα Παιδιά της να Αντιμετωπίζουν τις Προκλήσεις Μόνα τους

Μισέλ Ομπάμα: Πώς έμαθε στα παιδιά της “να λύνουν μόνα τους τα προβλήματά τους”

Η Τέχνη της Επίλυσης Συγκρούσεων στην Οικογένεια

Όταν οι κόρες της Μαλία και Σάσα βρίσκονται σε διαφωνία, η Μισέλ Ομπάμα ακολουθεί έναν απλό κανόνα: αποφεύγει να παρέμβει. Στο επεισόδιο του podcast της “IMO”, που παρουσιάζει μαζί με τον αδελφό της, Κρεγκ Ρόμπινσον, αποκάλυψε ότι προτιμά μια σκόπιμα μη παρεμβατική προσέγγιση στη γονεϊκότητα.

Ο σκοπός; Να μάθουν τα παιδιά να επιλύουν τις διαφορές τους από μόνες τους.

«Δεν ήμουν ποτέ μεσολαβητής ανάμεσά τους. Έλεγα, ‘Σας αγαπώ και τις δύο, αλλά αν δεν ξέρω ποια έχει δίκιο ή άδικο, μην με εμπλέκετε’», εξήγησε η Ομπάμα. Όταν χρειάζεται πραγματικά να παρέμβει; Και οι δύο κόρες εμπλέκονται τότε στη διαδικασία. «Δεν θέλω να πάρω θέση.Δεν είμαι σίγουρη ποια λέει την αλήθεια. Έτσι αν πρέπει να αναμειχθώ… το παιχνίδι τελειώνει εκεί», πρόσθεσε.

Με άλλα λόγια,η παρέμβαση από τη μητέρα δεν ωφελεί κανένα από τα δύο παιδιά. Έτσι λοιπόν, οι Μαλία και Σάσα έμαθαν πώς να επιλύουν τις διαφορές τους μόνες τους: «Τελικά έβρισκαν λύσεις γιατί ήθελαν να συνεχίσουν το παιχνίδι», δήλωσε η Ομπάμα.

Η σημασία των δεξιοτήτων επίλυσης συγκρούσεων

Οι ικανότητες επίλυσης συγκρούσεων είναι κρίσιμες για τη ζωή των ενηλίκων και ιδιαίτερα στον επαγγελματικό τομέα σύμφωνα με το Harvard Business Review. Το Child Mind Institute αναφέρει ότι τα παιδιά που αναπτύσσουν αυτές τις δεξιότητες νωρίς γίνονται ενήλικες με καλύτερη συναισθηματική ρύθμιση και ικανότητα επικοινωνίας.

Αν θέλετε λοιπόν να υποστηρίξετε την ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων στα παιδιά σας, η ψυχολόγος του Στάνφορντ Καρολίνα Φλεκ προτείνει πέντε βασικά βήματα:

  • Συζητήστε ήρεμα μετά από μια αντιπαράθεση και επικυρώστε τα συναισθήματα των παιδιών σας.
  • Aφήστε τα παιδιά ελεύθερα να εκφραστούν και καθοδηγήσουν τη συζήτηση.
  • Eφαρμόστε ενεργητική ακρόαση κρατώντας έναν ήρεμο τόνο φωνής.
  • Aναγνωρίστε τυχόν λάθη σας (π.χ., αν φωνάξατε) αναλαμβάνοντας την ευθύνη για αυτά.
  • Tέλος, μοιραστείτε τη δική σας οπτική σχετικά με την κατάσταση.

Η Φλεκ προτρέπει αυτές οι συζητήσεις να διεξάγονται όταν όλοι έχουν ηρεμήσει – ιδανικά σε ένα άνετο περιβάλλον όπως μια «φωλιά» γεμάτη κουβέρτες ή ένα σκοτεινό δωμάτιο όπου υπάρχει ησυχία.

Διδασκαλία μέσω παραδείγματος

Mάλιστα,η Ομπάμα τονίζει κάτι ακόμα σημαντικό: τα παιδιά τείνουν να μιμούνται τους γονείς τους. Αν στο σπίτι κυριαρχούν καβγάδες και εντάσεις, είναι δύσκολο για αυτά να μάθουν πώς θα διαχειρίζονται καλύτερα τις συγκρούσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
«Οι γονείς πρέπει πρώτα απ’ όλα να εξετάσουν τι θεμέλια δημιουργούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Τα παιδιά δεν μαλώνουν χωρίς λόγο συνέχεια· το ερώτημα είναι: ποια ατμόσφαιρα καλλιεργείτε στο σπίτι;».

Scroll to Top