Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τη γενική διευθύντρια και αρχισυντάκτρια του TechCrunch, Connie Loizos, στο Σαν Φρανσίσκο, τόνισε την ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων, την επιστροφή Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό και τη στενότερη σύνδεση της χώρας με το οικοσύστημα της Silicon Valley. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «The Future of AI Elsewhere» που διοργάνωσε η Endeavor Greece.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία του να διεκδικήσει τρίτη θητεία ως πρωθυπουργός, συνδέοντας τις επόμενες εκλογές με το σχέδιο που έχει η κυβέρνηση για την Ελλάδα μέχρι το 2030.
«Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και δεν θεωρείται πλέον «μαύρο πρόβατο» στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας,στη μείωση του δημόσιου χρέους και στη βελτίωση των όρων δανεισμού ως αποδείξεις αυτής της αλλαγής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, παράλληλα αναπτύσσεται ένα πιο ισχυρό οικοσύστημα τεχνολογικών εταιρειών και νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Αυτή η μεταβολή αφορά όχι μόνο την πρόσβαση σε κεφάλαια αλλά και μια νέα νοοτροπία μεταξύ των νέων που στρέφονται προς την επιχειρηματικότητα δημιουργώντας τις δικές τους εταιρείες.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι χρησιμοποιήθηκαν όχι μόνο για να στηρίξουν την οικονομία μετά από τις συνέπειες της πανδημίας αλλά επίσης για να επιταχύνουν τον ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό. Ως παράδειγμα ανέφερε το gov.gr και τη διαδικασία ψηφιοποίησης πολλών δημόσιων υπηρεσιών που πλέον γίνονται ηλεκτρονικά αντί μέσω φυσικής παρουσίας. Επίσης αναφέρθηκε στον νέο υπερυπολογιστή που θα λειτουργήσει στο Λαύριο προκειμένου να παρέχει υπολογιστική ισχύ τόσο στο κράτος όσο και στις νεοφυείς επιχειρήσεις.
Στρατηγικός ορίζοντας το 2030
Η συζήτηση κινήθηκε προς πολιτικά θέματα καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να διεκδικήσει τρίτη συνεχόμενη θητεία ως πρωθυπουργός. Το 2030 είναι ένας σημαντικός στόχος γι’ αυτόν καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη σύσταση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Υποστήριξε ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για το μέλλον της χώρας μέχρι τότε ενώ τόνισε πως οι θετικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων μπορεί να ανατραπούν αν υπάρξει αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική. Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πως «στην πολιτική χρειάζεται λίγος χρόνος για έναν εκτροχιασμό», συνδέοντας έτσι τη φιλοδοξία μιας τρίτης θητείας με τη συνέχιση μιας σταθερής πορείας ανάπτυξης.
Eπιστροφή ταλέντων και κάλεσμα στους Έλληνες του εξωτερικού
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στην επιστροφή ανθρώπων που είχαν φύγει από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των δύσκολων οικονομικών στιγμών. Όπως δήλωσε, πολλοί νέοι Έλληνες δεν είχαν επιλογές εκείνη την περίοδο αλλά αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν λόγω έλλειψης ευκαιριών εργασίας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου περισσότεροι Έλληνες από το εξωτερικό θα μπορούν να επιστρέψουν βρίσκοντας θέσεις εργασίας υψηλής ειδικότητας ενώ διατηρούν σύνδεση με διεθνείς αγορές εργασίας μέσω φορολογικών κινήτρων ή δυνατότητας εξ αποστάσεως εργασίας.
Kλείνοντας τον λόγο του απεύθυνε κάλεσμα στους Έλληνες διαμένοντες στο εξωτερικό ώστε να συμμετέχουν στις επόμενες εκλογές δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη δυνατότητα ψήφου μέσω αλληλογραφίας. Υπογράμμισε πως η ελληνική διασπορά αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο για τη χώρα μας κι οι δεσμοί τους πρέπει να επεκτείνονται πέρα από τον τουρισμό ή τις οικογενειακές σχέσεις σε πεδία όπως οι επενδύσεις κι η πολιτική συμμετοχή.
