«Μητσοτάκης: Η Αξιολόγηση στο Δημόσιο είναι Υποχρέωση Λογοδοσίας προς τους Πολίτες»

Μητσοτάκης για Δημόσιο: Όσοι αρνούνται την αξιολόγηση αρνούνται να λογοδοτήσουν στους πολίτες

Αξιολόγηση Δημόσιων Υπηρεσιών: Μια Νέα Προσέγγιση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις δύο παρουσιάσεις που αφορούν την αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών από τους πολίτες, καθώς και την εσωτερική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων για το 2024. Οι παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πριν από ένα μήνα ανακοινώσαμε την απόφασή μας να δώσουμε για πρώτη φορά στους πολίτες τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τις υπηρεσίες του κεντρικού κράτους και της αυτοδιοίκησης.Ένας και μόνο στόχος, πως το δημόσιο θα γίνεται όλο και καλύτερο. 65.000 πολίτες συμμετείχαν ουσιαστικά στη μεγαλύτερη δημοσκόπηση που έχει γίνει ποτέ. Ένας καθρέφτης της πραγματικότητας όπως τη βιώνει ο πολίτης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τώρα είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης έρευνας σε δράσεις που θα βελτιώσουν τις κρατικές υπηρεσίες και θα ενισχύσουν τους δεσμούς εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, δεν παρατηρούνται σημαντικές γεωγραφικές διαφορές στην αξιολόγηση, αν και υπάρχουν ειδικά ζητήματα που απασχολούν κάποιες περιοχές, όπως η κατάσταση του οδικού δικτύου στα νησιά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον ανέφερε: «Οι πολίτες μάς έχουν πει πράγματα που υποψιαζόμασταν ήδη σε κάποιο βαθμό. Από την άλλη πλευρά, το gov.gr λαμβάνει θετική αξιολόγηση καθώς κλείνει πέντε χρόνια λειτουργίας του και έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας». Σημείωσε επίσης ότι οι ψηφιακές υπηρεσίες έχουν αποδεχθεί ευρέως ενώ η εικόνα στις συγκοινωνίες είναι μεικτή – καλύτερη όπου υπάρχει μετρό.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι δημόσιοι δρόμοι και πεζοδρόμια βρίσκονται σε κακή κατάσταση σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των πολιτών, ενώ οι θέσεις στάθμευσης είναι περιορισμένες αλλά η βαθμολογία στον ηλεκτροφωτισμό είναι σχετικά καλύτερη.

Στην παρουσίασή του έκανε ειδική μνεία στις τοπικές υπηρεσίες δόμησης οι οποίες λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία λόγω αποδειγμένων παράνομων αδειοδοτήσεων κι ανακοίνωσε ότι αναμένονται σημαντικές αλλαγές στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών.

«Έχουμε μια αρχική εικόνα για την αντίληψη των πολιτών σχετικά με τις δημόσιες υπηρεσίες», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «αν αυτή μπορούσε να εκφραστεί με λόγια δείχνει πως κάτι αλλάζει αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας». Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους μέσω μέτρησης και αξιολόγησης όλων των διαδικασιών.»

“Όποιος αρνείται τη μέτρηση ουσιαστικά αρνείται να λογοδοτήσει στους πολίτες”, τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας τη σημασία της σύγκρισης μεταξύ παλαιότερων δεδομένων (2019) με αυτά του 2024 όπου διαπιστώθηκε ότι σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι κρίνονταν ως άριστοι χωρίς πραγματική αξιολόγηση τότε.

“Η κυβέρνηση σκοπεύει να επανεξετάσει το άρθρο 103”, πρόσθεσε τονίζοντας πως “είναι επίσης η πρώτη φορά που θεσπίστηκαν μπόνους ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ”. Η επιβράβευση καλών υπαλλήλων θεωρείται κρίσιμο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση στην προσπάθεια βελτίωσης των κρατικών δομών.

Kλείνοντας υπογράμμισε: «Γνωρίζουμε ότι πολλές φορές το κράτος προκαλεί θυμό στους πολίτες αλλά μπορούμε να κάνουμε αλλαγές μέσω δράσεων που εκπλήσσουν ευχάριστα». Όλα αυτά απαιτούν συστηματική δουλειά κι ειλικρίνεια στην αυτοκριτική ώστε να γίνουν πραγματικότητα θετικές εξελίξεις στο δημόσιο τομέα.

Scroll to Top