Σημαντική Συνάντηση Μητσοτάκη με την Πρέσβη των ΗΠΑ
«Είναι μεγάλη μας χαρά να σας καλωσορίσουμε σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα,αν και πάντα υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση»,δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της υποδοχής της νέας πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα,Κίμπερλι Γκιλφόιλ,στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης συνομιλίας τους μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση που αφορούν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και είναι ένας παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ. Επιπλέον, τόνισε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας σε ζητήματα περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας στις συγκρούσεις του ευρύτερου χώρου, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που συμμετέχει ισότιμα στη συζήτηση για ενεργειακά θέματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες,ειδικά όσον αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο στην περιοχή. Σύντομα θα έχουμε μια σημαντική πρωτοβουλία που συμπίπτει με την άφιξή σας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο συνέδριο που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα με έντονη αμερικανική παρουσία.
«Η Ελλάδα αποτελεί το σημείο εισόδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο σε όλη την περιοχή. Ο κάθετος διάδρομος είναι ένα στρατηγικής σημασίας έργο τόσο για εμάς όσο και για τις ΗΠΑ και ανυπομονούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν πολλές άλλες πτυχές συνεργασίας ώστε να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ελλάδα μέσω μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Τόνισε πως πρέπει να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών κι έκανε αναφορά στους εορτασμούς των 250 χρόνων από τη Διακήρυξη Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου.
Από την πλευρά της η πρέσβης Κίμπερλι Γκιλφόιλ εξέφρασε τη χαρά της λέγοντας ότι είναι τιμή γι’ αυτήν να βρίσκεται στο λίκνο της Δημοκρατίας στην Αθήνα και επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 250 χρόνια από τη Διακήρυξη Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική εκπροσώπηση στη σύνοδο που θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα καθώς αποτελεί κομβικό σημείο αλλά και σχετικά με την πρωτοβουλία 3+1.
Τόνισε πως ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ πρόκειται να επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα μέσα σε λίγους μήνες ενώ υπογράμμισε τη συμμετοχή πολλών υπουργών καθώς επίσης αναπληρωτών υπουργών κι άλλων αξιωματούχων δείχνει πόσο σημαντικό θεωρείται αυτό το πολιτικό κι οικονομικό γεγονός για την προώθηση του εμπορίου αλλά και στον τομέα ενέργειας ως πυλώνας ασφάλειας. Κατέληξε λέγοντας πως οι διμερείς σχέσεις βασίζονται σε γερά θεμέλια κι έχουν δυνατότητα περαιτέρω εξέλιξης.
