Υπογραφή Σύμβασης για τον Τριπλό Κόμβο Σκαραμαγκά
Η σύμβαση για την ανέγερση του τριπλού κόμβου Σκαραμαγκά υπεγράφη με προγραμματισμένο ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 36 μήνες, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έργο ως μία από τις πιο σημαντικές οδικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται στην Αττική.
Κατά τη διάρκεια της τελετής στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η παρέμβαση θα συμβάλει στην επίλυση ενός διαρκούς κυκλοφοριακού ζητήματος στη Δυτική Αττική και εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για τις μεγάλες υποδομές της χώρας, συνδέοντας το με άλλα έργα που είναι σε εξέλιξη καθώς και με τις παρεμβάσεις που προγραμματίζονται για την κυκλοφορία στο Λεκανοπέδιο.
Αρχίζοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αντέτεινε την εικόνα του Βοτανικού Κήπου με τη καθημερινότητα γύρω από τον Σκαραμαγκά, επισημαίνοντας ότι τα δελτία κυκλοφορίας αναφέρουν καθημερινώς τα προβλήματα στην περιοχή. Όπως δήλωσε, η κατάσταση που συναντά κανείς περνώντας από τον Σκαραμαγκά «είναι η εικόνα μιας περιοχής όπου φαίνεται να έχει σταματήσει ο χρόνος», προσθέτοντας ότι τα δύο ημιτελή τούνελ αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα εγκαταλειμμένων έργων λόγω κακού σχεδιασμού και δημοσιονομικών κρίσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα ήταν ένα από τα πρώτα θέματα που είχαν θέσει οι κάτοικοι όταν εξελέγη βουλευτής στη Β΄ Αθηνών. «Η ζωή μου έφερε εδώ σήμερα ως πρωθυπουργό και έχω τη μεγάλη τιμή να συμμετέχω στην υπογραφή ενός τόσο σημαντικού έργου», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως αυτή η παρέμβαση αφορά όχι μόνο τη Δυτική Αθήνα αλλά συνολικά όλο το Λεκανοπέδιο.
Σχετικά με τη σημασία του έργου, επισήμανε πως θα διευκολύνει τη σύνδεση μεταξύ του λιμανιού Πειραιώς και της Αττικής Οδού, επιτρέποντας στα βαρέα φορτηγά να κινούνται χωρίς να επιβαρύνουν το υπάρχον δίκτυο δρόμων.Επίσης σημείωσε πως αυτή η παρέμβαση συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της περιοχής του Ασπροπύργου, η οποία εξελίσσεται γρήγορα σε ένα σημαντικό κέντρο logistics και εμπορίου.
Ο χρόνος κατασκευής εκτιμάται στους 36 μήνες αλλά εξέφρασε ελπίδα για νωρίτερη ολοκλήρωση.Αναγνώρισε ωστόσο ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών θα υπάρξει προσωρινή αύξηση της κυκλοφορίας και διαβεβαίωσε πως θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι επιπτώσεις αυτές να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες: «Μόλις ολοκληρωθεί το έργο θα αντιληφθούμε πόσο μεγάλη ανακούφιση θα φέρει», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ενέταξε τον τριπλό κόμβο στο ευρύτερο πρόγραμμα υποδομών της κυβέρνησης λέγοντας πως από το 2019 προχωρούν έργα που εκκρεμούσαν επί πολλές δεκαετίες. Η κυβέρνηση εργάζεται προς την ολοκλήρωση μεγάλων αυτοκινητοδρόμων διορθώνοντας χρόνιες ατέλειες.
Mέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται επίσης να παραδοθεί στον κόσμο ο αυτοκινητόδρομος Ε65 – τελευταίος μεγάλος αυτοκινητόδρομος στην ελληνική ήπειρο – δημιουργώντας έναν δεύτερο διάδρομο σύνδεσης μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ελλάδας μέσω Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
Aναφέρθηκε επίσης στις εργασίες στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης καθώς επίσης στο Flyover Θεσσαλονίκης – ένα πολύ περίπλοκο εγχείρημα – των οποίων οι ολοκληρώσεις αναμένονται στους πρώτους μήνες του 2027 σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου.
Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι αυτά τα απαιτητικά τεχνικά έργα υλοποιούνται από Έλληνες μηχανικούς και εργαζόμενους.
Kλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε ότι δεν υπάρχει μαγική λύση για τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην Αθήνα: «Η αντιμετώπισή τους απαιτεί συνδυασμό παρεμβάσεων σε δρόμους αλλά κι στις συγκοινωνιακές υποδομές». Ανέφερε συγκεκριμένα μέτρα όπως η αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών μέσω νέων ηλεκτρικών λεωφορείων καθώς κι αύξησης συχνότητας δρομολογίων στις κύριες γραμμές μεταφοράς.
Επιπλέον μίλησε για πρόοδο στη Γραμμή 4 Μετρό καθώς επίσης επέκταση προς Δυτική Αθήνα – προσωπική δέσμευση όπως είπε – ενώ ανακοίνωσε σχέδια νέων δρόμων ώστε οι παρε interventions to work in tandem with the traffic issues faced by the region.
