Ευρωπαϊκή Ένωση: Προκλήσεις και Προοπτικές
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος,πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της METLEN ENERGY & METALS,παρουσίασε μια απαισιόδοξη εικόνα για τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια του 4ου Οικονομικού Συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής». Ειδικότερα, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
«Η Ευρώπη έχει χάσει την ανταγωνιστικότητά της», δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος.«Αδυνατεί να πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές παγκοσμίως ενώ αντιμετωπίζει τις συνέπειες των πολιτικών του Τραμπ. Στο διεθνές σκηνικό, η Ευρώπη φαίνεται να έχει απολέσει τη θέση της ως ισχυρός παίκτης», πρόσθεσε.
«Συνήθως λέω ότι η τελευταία οκταετία ήταν η καλύτερη περίοδος για την Ευρώπη μετά τον πόλεμο», τόνισε. «Μια εποχή ειρήνης όπου οι οικονομικές δραστηριότητες άνθισαν σε όλους τους τομείς». Ωστόσο, παρατήρησε ότι το “soft power” που είχε αναπτύξει η ήπειρος αντικαταστάθηκε από “hard power”, με τα όπλα να μιλούν πιο δυνατά από τις τέχνες.
Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε επίσης ότι οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης είναι οικονομικές: «Ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 30% στην ΕΕ αλλά τελικά συμφώνησαν στο 15%. Δεν κατανοώ πώς θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει στους προμηθευτές να αγοράζουν αμερικανικό πετρέλαιο».
Αναφερόμενος στο ζήτημα του Ουκρανικού πολέμου, σημείωσε πως ο Τραμπ ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ θα αναλάβει δράση ενώ προσφέρθηκε να προμηθεύει όπλα σε αυτό.
Κατάπτωση Θεσμών
«Η κατάσταση στην Ευρώπη επηρεάζει άμεσα τους θεσμούς», δήλωσε ο επιχειρηματίας. Αναφέρθηκε σε νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τα κεφάλαια που κατέχει η Ρωσία στο Euroclear System στις Βρυξέλλες και τόνισε την έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των κρατών μέλων για την ευθύνη αυτών των κεφαλαίων.
“Η απουσία του NordStream έχει πλήξει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας”, είπε χαρακτηριστικά.Παράλληλα επισήμανε πως οι αγορές ενέργειας παγκοσμίως ενοποιούνται σταδιακά, καθιστώντας το φυσικό αέριο ένα στρατηγικό προϊόν όπως το πετρέλαιο.
Προβληματισμός για τον Ενεργειακό Τομέα
“Δεν είμαι αισιόδοξος όσον αφορά το ενεργειακό κόστος”, δήλωσε σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη ευρώπη. Ανέφερε πως παρά τις υψηλές τιμές ενέργειας στη βιομηχανία, τα νοικοκυριά απολαμβάνουν φθηνότερες τιμές συγκριτικά με άλλες χώρες.»
Kυβερνησιμότητα & Μέλλον
“Η χώρα μας δεν είναι διακυβερνήσιμη αυτή τη στιγμή,” σχολίασε ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος στους πολιτικούς συσχετισμούς που επικρατούν σήμερα στη χώρα μας μετά τις εκλογές.» Ωστόσο υπογράμμισε ότι πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες χώρες στην ΕΕ.» Κατέληξε λέγοντας πως αν και είναι μέλος τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ,πρέπει τελικά να βασίζεται στις δικές της δυνάμεις.»
