Νέοι Μουφτήδες. Η διαδικασία για την εκλογή των νέων Μουφτήδων Κομοτηνής και Ξάνθης ολοκληρώθηκε με την ορκωμοσία τους, παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφίας Ζαχαράκη.
Η τελετή έλαβε χώρα στο Υπουργείο Παιδείας, όπου ορκίστηκαν οι κ. Μπιλάλ Καρά Χαλήλ ως Μουφτής Κομοτηνής και κ. Σιουκρή Σερίφ Δαμάδογλου ως Μουφτής Ξάνθης.Οι δύο αυτοί εκπρόσωποι επιλέχθηκαν από μια συμβουλευτική επιτροπή που αποτελείται από 33 ιμάμηδες και μουσουλμάνους θεολόγους. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τις Μουфτείες,το οποίο εισήχθη το 2022 με σκοπό να διασφαλίσει τη διαφανή λειτουργία τους καθώς και τον σεβασμό προς τις παραδόσεις της μουσουλμανικής μειονότητας.
Σοφία Ζαχαράκη: «Μαζί για την πατρίδα και την ελευθερία»
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της προς τους νέους Μουφτήδες, η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε τους μακροχρόνιους δεσμούς που συνδέουν χριστιανούς και μουσουλμάνους Έλληνες, υπογραμμίζοντας την κοινή ιστορική πορεία τους καθώς επίσης τη σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης. Με αφορμή την πρόσφατη εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αναφέρθηκε στη συμμετοχή τόσο χριστιανών όσο και μουσουλμάνων στους αγώνες για την ελευθερία του ελληνικού λαού: «Στις μάχες των οχυρών, οι Έλληνες χριστιανοί και οι Έλληνες μουσμουλάνοι πολέμησαν μαζί.Αδελφοποιημένοι θυσιάστηκαν ο ένας για τον άλλον προκειμένου να υπερασπιστούν πατρίδα και ελευθερία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Υπουργός επισήμανε ότι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας με τη δική της πολιτιστική ταυτότητα κι ιστορία,υπογραμμίζοντας πόσο σημαντική είναι η ισότιμη συμμετοχή όλων στην κοινωνία μιας δημοκρατικής Ευρώπης.
Επίσης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αρμονική συνύπαρξη των θρησκευτικών παραδόσεων των μουσολμανικών κοινοτήτων με τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των συμπολιτών μας ως παράδειγμα αυτής της συνεργασίας.
Kλείνοντας την ομιλία της απηύθυνε θερμές ευχές στους νέους Μουфτήδες ενώ διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο θα είναι πάντα διαθέσιμο να συνεργαστεί: «Οι πόρτες μας θα είναι πάντα ανοιχτές. Επιθυμούμε να συνεργαστούμε μαζί σας».
Η Σοφία Ζαχαράκη ευχήθηκε στους νέους Μουφτήδες καλή επιτυχία στην αποστολή τους εκδηλώνοντας παράλληλα τις προσδοκίες ότι θα τιμήσουν μέσω του έργΟΥ τους τόσο την Ελλάδα όσο και τη Θράκη καθώς επίσης τη μουσμουλανική κοινότητα.
