Ο CEO του YouTube επιβάλλει περιορισμούς στα social media για τα παιδιά του: Μια τάση που ακολουθούν και άλλοι ηγέτες της τεχνολογίας

Ο CEO του YouTube περιορίζει τα social media στα παιδιά του – Όπως και άλλοι tech ηγέτες

Περιορισμοί στη Χρήση Social Media από Γονείς Στελεχών της Τεχνολογίας

Στη μακρά λίστα κορυφαίων στελεχών του τεχνολογικού τομέα που παραδέχονται δημόσια ότι επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση των social media από τα παιδιά τους, προστίθεται ο διευθύνων σύμβουλος του YouTube, neal Mohan. Οι συνέπειες της υπερβολικής έκθεσης στον ψηφιακό κόσμο γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς.

Ο Mohan, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του CEO στο YouTube το 2023 και πρόσφατα ανακηρύχθηκε CEO της Χρονιάς για το 2025 από το περιοδικό Time, δήλωσε σε συνέντευξή του (μπορείτε να την δείτε ολόκληρη πιο πάνω) ότι η χρήση των ψηφιακών πλατφορμών στο σπίτι του είναι ελεγχόμενη και περιορισμένη.

«Περιορίζουμε τον χρόνο που περνούν τα παιδιά μας στο YouTube και σε άλλες πλατφόρμες, όπως και γενικότερα στα ψηφιακά μέσα.Τις καθημερινές είμαστε πιο αυστηροί, τα Σαββατοκύριακα λιγότερο. Δεν είμαστε τέλειοι», ανέφερε σε βίντεο που δημοσίευσε το Time στο TikTok.

Η ανησυχία των ειδικών για την ψυχική υγεία

Οι δηλώσεις του Mohan έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι ειδικοί στην ψυχική υγεία προειδοποιούν για τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης smartphones και social media από παιδιά και εφήβους. Ο jonathan Haidt, καθηγητής στο NYU και συγγραφέας του βιβλίου “the Anxious Generation”, έχει προτείνει την απαγόρευση smartphones πριν από τα 14 χρόνια και social media πριν από τα 16.

Όπως έχει επισημάνει: «το smartphone δεν είναι απλώς ένα τηλέφωνο αλλά μια πολυλειτουργική συσκευή μέσω της οποίας μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα παιδιά ολόκληρος ο κόσμος».Παράλληλα, η Αυστραλία έγινε πρόσφατα η πρώτη χώρα που απαγόρευσε επίσημα την πρόσβαση στα μεγάλα social media σε χρήστες κάτω των 16 ετών. Σύμφωνα με έρευνα της YouGov, το 77% των Αυστραλών υποστήριξε αυτήν την πρωτοβουλία παρά τις αντιδράσεις σχετικά με την εφαρμογή αυτού του νόμου.

“Υπέρτατη ευθύνη” απέναντι στους νέους χρήστες

Σε εκτενή συνέντευξή του στο Time, ο Mohan εξέφρασε ότι αισθάνεται «μια παραμέγιστη ευθύνη απέναντι στους νέους ανθρώπους» τονίζοντας πως προτεραιότητα για το YouTube είναι να παρέχει περισσότερα εργαλεία ελέγχου στους γονείς. Υπενθύμισε ότι η παιδική εκδοχή της πλατφόρμας YouTube Kids λανσαρίστηκε ήδη από το 2015 με σκοπό τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου ψηφιακού περιβάλλοντος.

«Θέλουμε να διευκολύνουμε όλους τους γονείς ώστε να διαχειρίζονται τη χρήση του YouTube σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε οικογένειας», σημείωσε αναγνωρίζοντας πως δεν υπάρχει μία ενιαία λύση.

Άλλοι γνωστοί υποστηρικτές αυστηρών κανόνων

Ο Mohan δεν είναι μοναδικός στην προσέγγισή του αυτή. Η πρώην CEO του YouTube Susan Wojcicki είχε δηλώσει ήδη από το 2019 ότι τα παιδιά της μπορούσαν να χρησιμοποιούν μόνο το YouTube Kids για περιορισμένο χρονικό διάστημα: «Η υπερβολή σε οτιδήποτε δεν είναι καλό», είχε πει χαρακτηριστικά.

Eπιπλέον, ο Bill Gates έχει μιλήσει ανοιχτά σχετικά με την επιλογή του να μην δώσει κινητά τηλέφωνα στα παιδιά πριν φτάσουν στην εφηβεία ενώ είχε θεσπίσει κανόνες όπως η απαγόρευση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια των οικογενειακών γευμάτων. Ο Mark Cuban φαίνεται ακόμη πιο αυστηρός καθώς έχει παραδεχτεί πως χρησιμοποιούσε εξειδικευμένο εξοπλισμό δικτύωσης καθώς επίσης λογισμικό παρακολούθησης για τον έλεγχο ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούσαν τα παιδιά του διακόπτοντας τη σύνδεσή τους όταν κρινόταν απαραίτητο.

Scroll to Top