ΟΗΕ: Σφοδρή Αντεπίθεση από τις ΗΠΑ κατά Διεθνών Θεσμών με Κυρώσεις σε Δικαστές!

ΟΗΕ: “Νέα κλιμάκωση αντιποίνων από τις ΗΠΑ κατά των διεθνών θεσμών” – Για τις κυρώσεις σε δύο δικαστές

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε Δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις σε δύο δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, οι οποίοι ψήφισαν κατά της αίτησης του Ισραήλ για την παύση έρευνας σχετικά με εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Οι δικαστές Γκότσα Λορντκιπανίντζε από τη Γεωργία και Ερντενεμπαλσούρεν Ντάμντιν από τη Μογγολία βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της ενέργειας που αποδεικνύει μια επαναλαμβανόμενη στρατηγική. Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2024 είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης κατά των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι δικαστές υποστήριξαν την παραμονή τους στην υπόθεση.

Ωστόσο, δεν είναι οι μόνοι που έχουν υποστεί κυρώσεις· συνολικά εννέα δικαστές και εισαγγελείς του διεθνούς θεσμού έχουν βρεθεί στο στόχαστρο λόγω των αμφιβολιών τους σχετικά με τα πιθανά εγκλήματα πολέμου που μπορεί να έχει διαπράξει το Ισραήλ. «Η ανακοίνωση χθες (18/12) για τις νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον άλλων δύο δικαστών συνιστά μια κλιμάκωση των αντιποίνων κατά διεθνών οργανισμών», ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω κοινωνικών μέσων.

Επιπλέον, τον Ιούλιο η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, η οποία είχε κατηγορήσει το Ισραήλ επανειλημμένα για γενοκτονία στη Γάζα. «Οι κυρώσεις αυτές εναντίον των δικαστών καθώς και εναντίον εισαγγελέων και εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ παραβιάζουν τις αρχές κράτους δικαίου και απονομής της δικαιοσύνης», δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία.

“Yesterday’s declaration of US sanctions against two more judges of the @IntlCrimCourt represents a further intensification of reprisals against international institutions. Such targeting of judges,as well as prosecutors and UN experts,runs counter to the rule of law and…”

Scroll to Top