Σφοδρή επίθεση της Μόσχας κατά του Βαρθολομαίου
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την έντονη επίθεση που δέχεται ο Βαρθολομαίος από τη Μόσχα, αναφέροντας ότι πρόκειται για «ψευδείς ειδήσεις, ύβρεις και κατασκευασμένες πληροφορίες προπαγανδιστών».Σημειώνει επίσης ότι – όπως έχει πράξει και στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις – επιλέγει να μην σχολιάσει περαιτέρω.
Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει: «Η Μήτηρ Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως – η οποία είναι και η μητέρα της Εκκλησίας της Ρωσίας – εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για την πρόσφατη ρωσική επίθεση εναντίον του Α.Θ. Παναγιότητος κ.κ. Βαρθολομαίου, που αυτή τη φορά προήλθε από κρατικές υπηρεσίες της Ρωσίας. Από το 2018,όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε να παραχωρήσει Αυτοκεφάλου καθεστώς στην Εκκλησία της Ουκρανίας,η Μήτηρ Εκκλησία έχει αποφεύγει να σχολιάσει τις πολλές επιθέσεις που έχουν προκύψει είτε από εκκλησιαστικούς είτε από πολιτικούς φορείς στη Ρωσία. Το ίδιο ισχύει και σήμερα.»
«Οι φαντασιώσεις, οι ψευδείς ειδήσεις και οι ύβρεις των διάφορων προπαγανδιστών δεν αποτρέπουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την συνέχιση των διακονιών και των οικουμενικών αποστολών του».
Η επίθεση κατά του Βαρθολομαίου
Χθες, το γραφείο Τύπου της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Οικουμενικό Πατριάρχη κατηγορώντας τον για τις πολιτικές του σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και υποστηρίζοντας ότι τον ενισχύει δυτική μυστική υπηρεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες από το TASS, η SVR ισχυρίζεται ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρέχουν ενεργή στήριξη στις δραστηριότητες του κ. Βαρθολομαίου.
Αυτή η δήλωση αντικατοπτρίζει τη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Μόσκας σχετικά με την αυτοκεφαλία που χορηγήθηκε στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία — μια κίνηση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη ρωσική πλευρά. Η SVR ανέφερε: «Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες τον υποστηρίζουν ενεργά ενώ τροφοδοτούν ρωσοφοβικά συναισθήματα στις ευρωπαϊκές χώρες», προσθέτοντας πως ο κ. Βαρθολομαίος συνεργάζεται με τις αρχές των κρατών στη Βαλτική για να δημιουργήσει διχόνοια στον ρωσσικό ορθόδοξο κόσμο.
«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης βασίζεται σε ιδεολογικούς συμμάχους όπως εθνικιστές και νεοναζί ώστε να αποκόψει τις Λιθουανικές, Λετονικές και Εστοnian Oρθόδοξες Εκκλησίες από το Πατριαρχείο της Μόσκας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Eπιπλέον, αναφέρθηκε πως σκοπεύει να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην μη αναγνωρισμένη Oρθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο ως μέρος μιας στρατηγικής κατά της Σερβικής Oρθοδοξίας — μια ενέργεια που χαρακτηρίστηκε ως «επιθετική διάθεση» προς άλλες χώρες πέρα από την περιοχή των Βαλτικών κρατών.
Η SVR τόνισε πως υπάρχει ένα «ύπουλο πνεύμα» πίσω από αυτές τις κινήσεις εκ μέρους του Πατριάρχη καθώς επεκτείνεται σταδιακά στις χώρες Ανατολικής Ευρώπης.»
