Τα δεδομένα πριν και μετά την παρουσία της Εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει ως «πρωτεύουσα του εγκλήματος», δημοσίευσε το CNN. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η βελτίωση δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο θα ήλπιζε ο Λευκός Οίκος, ενώ σε κάποιες κατηγορίες τα αποτελέσματα είναι χειρότερα.
Η σύγκριση αφορά την περίοδο 12-18 Αυγούστου,το πρώτο επταήμερο με την Εθνοφρουρά στους δρόμους,και το προηγούμενο διάστημα από 5 έως 11 Αυγούστου. Οι κλοπές κατά της ιδιοκτησίας σημείωσαν πτώση 19%, ενώ τα βίαια εγκλήματα μειώθηκαν κατά 17%. Ωστόσο, αυτή η εικόνα δεν αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση καθώς παρατηρούνται αυξομειώσεις σε επιμέρους κατηγορίες.
Οι ληστείες και οι διαρρήξεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά πάνω από 40%, οι κλοπές άλλων τύπων παρέμειναν σταθερές αλλά οι διαρρήξεις αυξήθηκαν κατά 14% και οι επιθέσεις με όπλα επίσης σημείωσαν αύξηση της τάξης του 14%. Επιπλέον, καταγράφηκαν δύο ανθρωποκτονίες, αριθμός παρόμοιος με άλλες εβδομάδες. Αξιοσημείωτο είναι ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν πολλαπλασιαστεί οι συλλήψεις μεταναστών χωρίς έγγραφα από την υπηρεσία ICE. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις 7 Αυγούστου έχουν συλληφθεί περίπου 300 άτομα στην περιοχή της πρωτεύουσας, αριθμός που ξεπερνά δέκα φορές τον συνήθη μέσο όρο.
Απαντώντας στα ευρήματα του CNN, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άμπιγκειλ Τζάκσον δήλωσε ότι τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να υποβαθμίσουν τα «εξαιρετικά αποτελέσματα» των πολιτικών του Τραμπ για την Ουάσινγκτον.