Πανελλήνιες 2026: Ξεκίνημα με τα Αγγλικά – Οι Υποψήφιοι Ετοιμάζονται για τα Ειδικά Μαθήματα!

Πανελλήνιες 2026: Πότε βγαίνουν οι βαθμοί – Πώς θα μάθετε τα αποτελέσματα

Εξετάσεις Ειδικών Μαθημάτων Πανελληνίων 2026: Ξεκίνημα με Αγγλικά

Από το πρωί της Τρίτης (16/6), οι μαθητές που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2026 εισέρχονται στη «μάχη» των Ειδικών Μαθημάτων, διεκδικώντας μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.Η διαδικασία ξεκινά με το μάθημα των Αγγλικών, ανοίγοντας τον κύκλο των εξετάσεων που απαιτούνται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές.

Οι υποψήφιοι από τα Γενικά (ΓΕΛ) και Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) που έχουν δηλώσει συμμετοχή πρέπει να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα μέχρι τις 09:30, καθώς η διανομή των θεμάτων και η έναρξη της εξέτασης είναι προγραμματισμένες για τις 10:00. Αυτή η κατηγορία εξετάσεων είναι υποχρεωτική για όσους επιθυμούν να εισαχθούν σε τμήματα που απαιτούν την αντίστοιχη εξειδικευμένη πιστοποίηση για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

Πρόγραμμα Εξετάσεων Ειδικών Μαθημάτων

Η συνέχεια θα δοθεί με το μάθημα του Ελεύθερου Σχεδίου την Τετάρτη 17 Ιουνίου,ενώ ακολουθούν οι εξετάσεις στο Γραμμικό Σχέδιο την Πέμπτη 18 Ιουνίου και στα Γερμανικά την Παρασκευή 19 Ιουνίου. Το πρώτο μέρος της εβδομάδας ολοκληρώνεται το Σάββατο 20 Ιουνίου με τη Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία.

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεχιστεί η διαδικασία με τη Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία τη Δευτέρα 22 Ιουνίου,τα Γαλλικά την Τρίτη 23 Ιουνίου,τα Ιταλικά την Τετάρτη 24 Ιουνίου και τέλος τα Ισπανικά την Πέμπτη 25 Ιουνίου.

Διάρκεια Εξετάσεων ανά Μάθημα

Ο χρόνος εξέτασης ποικίλει ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο. Για τις ξένες γλώσσες η διάρκεια είναι τρεις ώρες,ενώ στα μαθήματα σχεδίασης (Ελεύθερο και Γραμμικό) εκτείνεται στις έξι ώρες. Στην περίπτωση της Μουσικής Αντίληψης, Θεωρίας και Αρμονίας ο χρόνος ορίζεται στις τρεις μισές ώρες. Η πρακτική δοκιμασία στη Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία διαρκεί από τέσσερα έως έξι λεπτά ανά υποψήφιο.

Aξιοσημείωτο είναι ότι για τα περισσότερα μαθήματα (Ελεύθερο Σχέδιο, Γραμμικό Σχέδιο, Γερμανικά, Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία καθώς επίσης Γαλλικά, Ιταλικά και Ισπανικά), οι εξετάσεις αρχίζουν στις 08:30 απαιτώντας από τους υποψηφίους να προσέρχονται έως τις 08:00 το πρωί. Η μοναδική εξαίρεση εκτός από τα Αγγλικά αφορά τη Μουσική Αντίληψη όπου οι υποψήφιοι μπορούν να μπλέκονται στην αίθουσα μέχρι τις 09:30 ώστε να ξεκινήσει η εξέταση στις δέκα.

Υγειονομικές Δοκιμές & Πρακτικές Δοκιμές

Tην ίδια στιγμή με τα ειδικά μαθήματα έχει ήδη ξεκινήσει από τη Δευτέρα (15/6) του έτους ’26 η διαδικασία Υγειονομικών Eξετάσεων καθώς επίσης Πρακτικών Δοκιμών για τους μαθητές των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ που επιθυμούν να εισαχθούν στα Τμήματα Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ). Ο συγκεκριμένος κύκλος δοκιμών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή (26/6).

Κύλιση στην κορυφή