Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, παρουσίασε σήμερα ένα νέο πλαίσιο στήριξης για τις ελληνικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Αναφερόμενος στις επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο, ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί σημαντικό βήμα της κυβέρνησης προς την ενίσχυση αυτών των επιχειρήσεων, οι οποίες είναι θεμέλιο της ελληνικής οικονομίας.
«Η κυβέρνηση προτίθεται να καλύψει τη μεσοσταθμική διαφορά που προήλθε από την αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά τους μήνες Δεκέμβριο 2024, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2025», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ενεργοποιηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, με στόχο τα ποσά να πιστωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Για τις επιχειρήσεις με υψηλή κατανάλωση ενέργειας όπως αρτοποιεία και καθαριστήρια, η επιδότηση θα είναι διπλάσια και θα καλύπτει το σύνολο της κατανάλωσης.
Ο κ. Παπασταύρου έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στο ζήτημα της λειψυδρίας και στη διαχείριση του νερού. Σε απάντηση σχετικής ερώτησης τόνισε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη και απαιτεί μια κουλτούρα υπεύθυνης χρήσης του νερού. «Πρέπει να σταματήσει η σπατάλη νερού από όλους μας», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Σχετικά με τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Πελοπόννησο, ο υπουργός σημείωσε: «Το 2019 υπήρχαν μόνο τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε όλη τη χώρα μας». Η Πελοπόννησος είχε αντιμετωπίσει πολλά πρόστιμα λόγω της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων σε φαράγγια και άλλους χώρους. Σήμερα όμως υπάρχουν τρεις μονάδες στην περιοχή αυτή και συνολικά 13 σε εθνικό επίπεδο.
Αναφορικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, ο κ.Παπασταύρου δήλωσε ότι αυτό ήταν μια εκκρεμότητα που πλέον έχει διευθετηθεί καθώς υπάρχει τώρα ένα οργανωμένο σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που καθορίζει τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Τέλος, σχολιάζοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μετά την πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης S&P, ανέφερε: «Οι αριθμοί αυτοί έχουν σημασία μόνο αν ωφελούν τους πολίτες». Ο πρωτεύων στόχος είναι η ανάπτυξη να μοιραστεί δίκαια στους πολίτες χωρίς να θυσιαστεί η δημοσιονομική σταθερότητα.