Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Σταύρος Παπασταύρου,δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις που εισάγονται απαιτούν τη μέγιστη πολιτική υποστήριξη,καθώς αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Αυτή η δήλωση έγινε κατά την ολοκλήρωση της πρώτης ανάγνωσης του νομοσχεδίου που αφορά τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Σχολιάζοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την προστασία των καταναλωτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και εισάγουν αυστηρότερους κανόνες για μεγαλύτερη διαφάνεια, ο υπουργός ανέφερε:
– Με το άρθρο 6 του νομοσχεδίου «ελευθερία επιλογής προμηθευτή και προστασία πελατών κατά διάρκεια εκκρεμών καταγγελιών και εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών», θεσπίζεται η προστασία των καταναλωτών από αποκοπές όσο εκκρεμεί η ένσταση ή καταγγελία τους σχετικά με τον λογαριασμό τους. Η νέα διάταξη προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας στους καταναλωτές χωρίς να θίγει το υφιστάμενο πλαίσιο για τις ευάλωτες κατηγορίες.
– Με το άρθρο 7 «συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερή τιμή και συμβάσεις δυναμικής τιμολόγησης», καθορίζεται νομική υποχρέωση για τους προμηθευτές να παρέχουν σταθερά τιμολόγια.
– Το άρθρο 8 «διαχείριση κινδύνου από τους προμηθευτές» εισάγει μηχανισμούς αντιστάθμισης κινδύνου ώστε να μην μετακυλίεται η έλλειψη αντιστάθμισης στους καταναλωτές.
– Σύμφωνα με το άρθρο 9 «παροχή υπηρεσίας τελευταίου καταφυγίου»,ενισχύεται το πλαίσιο έτσι ώστε οι καταναλωτές να είναι ασφαλείς αν βρεθούν σε κατάσταση ανάγκης,παραμένοντας εκεί τουλάχιστον έξι μήνες.
– Το άρθρο 57 «μοναδιαίες χρεώσεις έναντι ανταλλάγματος υπηρεσιών κοινής ωφέλειας» προβλέπει μείωση της χρέωσης ΥΚΩ για όλους τους οικιακούς χρήστες σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού – «Μειώνεται κατά 50% η μοναδιαία χρέωση υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης».
Ηλεκτρική Διασύνδεση
Ο κ. Παπασταύρου εξήγησε ότι αυτή η μείωση είναι αποτέλεσμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κρήτη. Ανέφερε επίσης ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες στη διασύνδεση στο Ιόνιο, στις Κυκλάδες και ξεκινούν οι διαδικασίες για τις διασυνδέσεις στα Δωδεκάνησα και στο Βόρειο Αιγαίο. Τόνισε πως αυτές οι συνδέσεις αποτελούν εθνικό έργο.
Ταμείο Απανθρακοποίησης
Ο υπουργός αναφέρθηκε στο Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών,τονίζοντας τη σημασία αυτού του προγράμματος που έχει στόχο τη μειωμένη εξάρτηση από πετρελαιοκίνητες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού καθώς και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Η συνεργασία με την ΕΤΕπ θα προσφέρει διαφάνεια και τεχνογνωσία στο Ταμείο όπως συμβαίνει σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά ταμεία. Ο υπουργός επισήμανε ότι κάθε ευρώ θα πηγαίνει απευθείας στα ελληνικά νησιά μας.»
ΔΕΣΦΑ
Το νομοθέτημα περιλαμβάνει κεφάλαιο σχετικό με τον ΔΕΣΦΑ. Όταν διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν διευκρινήσεις σχετικά με πιθανές ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Παπασταύρου απάντησε: «Για εμάς τα δίκτυα έχουν κρίσιμη σημασία κι επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας σ’ αυτά γιατί αποτελούν θεμέλιο λίθο της ενεργειακής υποδομής μας». Διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης.»
Kέντρα Δεδομένων
Κατά τη διάρκεια συζητήσεων στην κοινοβουλευτική επιτροπή, όλα τα κόμματα εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες λειτουργίας των Κέντρων Δεδομένων. Ο υπουργός τόνισε πόσο σημαντικό είναι να μην χάσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη ενώ επανέλαβε πως υπάρχει αυστηρό θεσμικό πλαίσιο γύρω από αυτά τα Κέντρα ώστε να αποφευχθούν διορθώσεις στο μέλλον.»
“Η εγγυητική επιστολή ύψους 200.000 ευρώ ανά MW καθώς επίσης κι η απαίτηση κάλυψης ποσοστό έως 60% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι όροι που εγγυώνται αξιόπιστες προτάσεις”, πρόσθεσε ο υπουργός.”
“Για εμάς δεν μπορεί να υπάρξει καθαρή μετάβαση χωρίς κοινωνική συνοχή”, είπε ο κ. Παπασταύρου ενημερώνοντας παράλληλα ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση νωρίτερα σήμερα μεταξύ τεσσάρων ελληνικών εταιρειών βραβευμένων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.”
Κατά τη διάρκεια συζήτησης,η ειδική αγορήτρια Τζώρτζια Κεφαλά ζήτησε μια θεσμική απάντηση στον υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκος Τσαφος λόγω δημοσίευματος σχετικού μ’ αυτόν . Καθώς εκείνος δεν ήταν παρών ,ο Υπουργός ανέλαβε ν’ απαντήσει: “Θεωρώ άστοχη αυτή σας την παρέμβαση”.
“Δεν είμαστε δικαστήριο εδώ αλλά πρέπει όλοι μας ν’ είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν αναπαράγουμε τέτοιες πληροφορίες” πρόσθεσε .
