Μέτρα και Επιβαρύνσεις στην Καθημερινότητα
Καθώς προετοιμάζονται τα μέτρα για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), παράλληλα εξελίσσονται σχέδια και αποφάσεις που θα επηρεάσουν αρνητικά την καθημερινή ζωή των πολιτών, αυξάνοντας το κόστος διαβίωσης. Η κυβέρνηση, εν όψει της ΔΕΘ και με στόχο να βελτιώσει τη δημοσκοπική της εικόνα μετά από σειρά σκανδάλων (όπως αυτά που αφορούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα τρένα στα Τέμπη), καθώς επίσης τις διεθνείς εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο (Σινά, Λιβύη, μεταναστευτικό κ.α.), φαίνεται έτοιμη να ανακοινώσει ένα σημαντικό πακέτο μέτρων στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη αναφέρει από τον περασμένο Απρίλιο την πρόθεση για οικονομική στήριξη μέσω ενοικίου σε όσους δεν έχουν δικό τους σπίτι και 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους μέχρι τον Νοέμβριο του 2025.
Ωστόσο, το «πακέτο της ΔΕΘ» αναμένεται να επικεντρωθεί περισσότερο στη μείωση φόρων παρά σε επιδοτήσεις ή αυξήσεις. Αυτό οφείλεται στον ευρωπαϊκό περιορισμό που ισχύει για την ετήσια αύξηση των κρατικών δαπανών του προϋπολογισμού, ο οποίος φέτος ήταν στο 3,7% σε σχέση με τις δαπάνες του 2024. Για το νέο προϋπολογισμό του 2026 υπολογίζεται αύξηση κατά 3,5%,συν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ λόγω της ρήτρας διαφυγής για αμυντικές δαπάνες.Συνολικά οι δαπάνες του 2024 δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 4,3 δισ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι άμεσες παροχές προς τους πολίτες έχουν μεγαλύτερη εκλογική απήχηση από τις φορολογικές ελαφρύνσεις που συχνά δεν αγγίζουν τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας.
Οι Κρυφές Επιβαρύνσεις του Μέλλοντος
Ο πιο ύπουλος αντίκτυπος στις κοινωνικές ανάγκες βρίσκεται στα σχέδια που θα εφαρμοστούν στο μέλλον:
- Νέα περιβαλλοντική χρέωση: Από το 2026 θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο τέλος στα υγρά καύσιμα που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση τιμών πάνω από 10 λεπτά ανά λίτρο βενζίνης.
- Aυξήσεις στο ηλεκτρικό κόστος: Ο ΑΔΜΗΕ έχει επενδύσει στη σύνδεση Ελλάδας (Κρήτη) με Κύπρο αλλά η αποτυχία αυτού του έργου σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ποσό ανά KWh ανεξαρτήτως παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας.
- Aλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης: Το έτος 2027 προβλέπει αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης σύμφωνα με το προσδόκιμο ζωής.
- Tαμείο Ανάκαμψης: Μέχρι τον Αύγουστο του 2026 πρέπει να έχουν απορροφηθεί όλα τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς δυνατότητα παράτασης.
- Aναθεώρηση αντικειμενικών αξιών: Το αργότερα μέχρι το τέλος του 2027 θα ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων γεγονός που μπορεί να ακυρώσει οποιαδήποτε ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ για το έτος αυτό.