Πιερρακάκης στο Eurogroup: Στοχευμένα και Δίκαια Μέτρα για μια Αποτελεσματική Ανάκαμψη

Το Politico για τον Πιερρακάκη: «Προεδρεύει η χώρα που σχεδόν εκδιώχτηκε από την Ευρωζώνη πριν από 10 χρόνια»

Συνεδρίαση Eurogroup: Αντιμετώπιση Κρίσεων και Στρατηγικές Πολιτικές

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπογράμμισε τη σημασία των μέτρων που πρέπει να είναι στοχευμένα, δίκαια και αποτελεσματικά κατά την τρέχουσα περίοδο, προκειμένου να διαχειριστεί η κρίση χωρίς να προκληθούν μελλοντικά μεγαλύτερα προβλήματα. Αυτές οι δηλώσεις έγιναν μετά από τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε καλύτερη θέση σήμερα σε σύγκριση με το 2022.Ωστόσο,τόνισε ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη για οποιαδήποτε κατάσταση απαιτηθεί.

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε: «Θα έπρεπε να βρισκόμαστε σήμερα στη Λευκωσία, αλλά οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή οδήγησαν στο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον κυπριακό λαό και την κυβέρνηση τους.»

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στο Eurogroup καθώς οι επιπτώσεις της κρίσης επηρεάζουν άμεσα την ενέργεια και τις τιμές στην Ευρώπη. Ο Δρ. Φατίχ Μπορίλ από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας συμμετείχε επίσης στην ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις αγορές ενέργειας.

Ένας μήνας μετά την έναρξη της σύγκρουσης έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τις επιχειρήσεις μέσω αυξήσεων στα λειτουργικά τους έξοδα καθώς και τα νοικοκυριά στους λογαριασμούς ενέργειας. Αυτό οδηγεί σε πληθωριστικές πιέσεις που απειλούν τη συνολική ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Η διάρκεια και η ένταση της κρίσης θα καθορίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει αυτή στην περιοχή μας. Η κοινή ελπίδα είναι για αποκλιμάκωση ώστε να αποφευχθούν σοβαρές διαταραχές στις ενεργειακές υποδομές.

Καλύτερη Προετοιμασία για Κρίσεις

“Η Ευρώπη σήμερα είναι καλύτερα προετοιμασμένη από ό,τι το 2022,” ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης αναφερόμενος στις προηγούμενες ενεργειακές κρίσεις. “Έχει μειώσει την εξάρτησή της από συγκεκριμένες πηγές ενέργειας ενώ έχει επενδύσει σε υποδομές.” Αυτό σημαίνει ότι μπορεί πλέον να αντιδρά πιο γρήγορα και συντονισμένα.

Προτεραιότητα στα ευάλωτα νοικοκυριά:

  • Τα μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται γρήγορα αλλά προσωρινά ώστε ν’ αποφεύγονται μακροπρόθεσμα προβλήματα.
  • the energy transition and independence are strategic goals that should not be compromised by short-term crises.

Eνίσχυση των Ευρωπαϊκών Αγορών

The role of the Eurogroup is crucial in coordinating economic policies to support citizens and businesses during these challenging times while also focusing on long-term resilience and competitiveness of the economy through initiatives like the Union of Savings and Investments which aims to channel European savings into investments within Europe itself.

dynamism in Global Economic Changes

The discussions concluded with a focus on international economic developments ahead of upcoming meetings with the IMF and G7 as we navigate through significant changes in global economics marked by geopolitical tensions and shifts in trade dynamics that require collective obligation from all major economies for stability worldwide.

Scroll to Top