Η Νέα Ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ Σηματοδοτεί την Επιστροφή του στον Ισπανόφωνο Κινηματογράφο
Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και εμφανή συγκίνηση, το κοινό στο Φεστιβάλ των Καννών υποδέχθηκε τη νέα δημιουργία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, «Πικρές Γιορτές» (“Amarga Navidad”). Αυτή η ταινία σηματοδοτεί την επιστροφή του σπουδαίου Ισπανού σκηνοθέτη στον ισπανόφωνο κινηματογράφο μετά το αγγλόφωνο έργο του «The Room Next Door», το οποίο είχε κερδίσει τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία το 2024.
Το μελόδραμα συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα των Καννών και απέσπασε θερμή υποδοχή στο Grand Théâtre Lumière, με τους θεατές να προσφέρουν περίπου έξιμισι λεπτά αποθέωσης στον 76χρονο καλλιτέχνη. Αν και η αντίδραση ήταν λιγότερο ενθουσιώδης σε σύγκριση με τα 17 λεπτά όρθιου χειροκροτήματος που είχε λάβει η προηγούμενη ταινία του στη Βενετία, η συναισθηματική σύνδεση μεταξύ του Αλμοδόβαρ και των Καννών παρέμεινε προφανής.
Στην κατάμεστη αίθουσα παρευρέθηκαν αρκετές εμβληματικές προσωπικότητες της διεθνούς κινηματογραφικής σκηνής. Η Ζιλιέτ Μπινός καθόταν λίγες σειρές μπροστά από τους πρωταγωνιστές και έσπευσε να αγκαλιάσει τον σκηνοθέτη μόλις εισήλθε στην αίθουσα.Επίσης, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του 89χρονου βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα Κεν Λόουτς.Μεταξύ άλλων καλεσμένων ήταν οι Ντάρεν Αρονόφσκι, Ντιέγκο Κάλβα, Ντίτα Φον Τιζ καθώς και η σταθερή συνεργάτιδα του Αλμοδόβαρ, Ρόσι ντε Πάλμα.
Αφού ολοκληρώθηκε η προβολή της ταινίας, ο Αλμοδόβαρ εμφανίστηκε βαθιά συγκινημένος καθώς πήρε το μικρόφωνο. «Είναι τόσο δυνατό αυτό που νιώθω, που δεν βρίσκω λόγια», δήλωσε απευθυνόμενος στο κοινό σχετικά με τη μακρά σχέση που έχει αναπτύξει με το φεστιβάλ αλλά και την θερμή ανταπόκριση που λαμβάνει κάθε φορά στις Κάννες.
Η πλοκή της ταινίας περιστρέφεται γύρω από καλλιτέχνες που προσπαθούν να επανακαθορίσουν τον εαυτό τους καθώς και τη δημιουργική τους ταυτότητα. Οι κριτικοί έχουν επισημάνει ότι αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως έμμεσο σχόλιο από τον ίδιο τον σκηνοθέτη για τη θέση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην καριέρα του. Ο Αλμοδόβαρ διατηρεί την έντονα χρωματισμένη παλέτα και την περίτεχνη αισθητική που τον χαρακτηρίζει ενώ οι μουσικές συνθέσεις από τον μακροχρόνιο συνεργάτη του Άλμπερτ Ιγκλέσιας προσδίδουν έντονα συναισθηματικά στοιχεία στο φιλμ.
Μια από τις πιο αξ memorable στιγμές κατά τη διάρκεια της προβολής ήταν όταν ακούστηκε το “La Llorona” από την θρυλική Μεξικανή τραγουδίστρια Τσαβέλα Βάργκας. Ο Αλμοδόβαρ επέτρεψε σε ολόκληρη τη διάρκεια αυτού του κομματιού να εξελιχθεί στην οθόνη προκαλώντας ενθουσιασμό στους θεατές πριν καν ολοκληρωθεί η ταινία – μια στιγμή φόρου τιμής όχι μόνο στη συγκεκριμένη σκηνή αλλά συνολικά στη μακρά πορεία ενός σπουδαίου δημιουργού όπως είναι ο Ισπανός σκηνοθέτης.
